Luko Paljetak dobitnik književne nagrade "Aleksa Šantić"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 27. listopada 2018. - 8:36
Autor: 

Hrvatski književnik i akademik Luko Paljetak dobitnik je ovogodišnje književne nagrade "Aleksa Šantić", nazvane po znamenitom mostarskom pjesniku, objavili su u petak organizatori.

Jednoglasnom odlukom stručnog žirija Upravnog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Mostara za ovogodišnjeg dobitnika te književne nagrade proglašen je Dubrovčanin Paljetak.

"Žiri je u svojim obrazloženjima naveo da je Paljetak autor golemog pjesničkog opusa u kojemu se doticao i Alekse Šantića koji je živio i stvarao u Mostaru na prijelazu s 19. na 20. stoljeće. Nama je čast što je tako veliki pjesnik dobitnik Šantićeve nagrade", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Gradskog odbora "Prosvjete", mostarski paroh Radivoje Krulj.

Krulj je izvijestio kako će priznanje Luki Paljetku biti uručeno u nedjelju na svečanosti u mostarskom Narodnom kazalištu.

On je pri tome dodao kako i je i ugledni pjesnik Pero Zubac ocijenio da je Paljetak autor jedne od najljepših pjesama 20. stoljeća - "Proljeće u samostanu".

Izrazio je zadovoljstvo što je ovogodišnja manifestacija Šantićeve večeri poezije bile iznimno dobro posjećena što predstavlja doprinos Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" kandidaturi Mostara za europsku prijestolnicu kulture. 

Luko Paljetak rođen je 1943. u Dubrovniku. Autor je brojnih zbirki pjesama, knjiga za djecu, znanstvenih studija, članaka, eseja i antologija. Dobitnik je nagrada "Tin Ujević", nagrade Vladimir Nazor za životno djelo te brojnih drugih književnih nagrada.