Mahlerova Treća simfonija otvara Plavi ciklus Zagrebačke filharmonije

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 03. listopada 2014. - 9:37
Autor: 

Izvedbom Treće simfonije u d-molu Gustava Mahlera Zagrebačka filharmonija otvara večeras u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu Plavi ciklus svoje sezone 2014./2015.

Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnat će mladi austrijski dirigent David Danzmayr, pratit će ga akademski zbor Ivan Goran Kovačić i djevojački zbor Zvjezdice, a u solo dionicama pridružit će im se i mezzosporanistica Martina Gojčeta Silić.

"Iako za života nikad nije bio prihvaćen u glazbenim krugovima, broj ne samo skladatelja, već i umjetnika na koje je Mahler utjecao, kao i popularnost koju na koncertnom repertoaru uživa danas, govori o važnosti njegova lika i djela u povijesti glazbe", ističe se u najavi.

Glazbeno kompleksne, tehnički i instrumentalno zahtjevne, Mahlerove su simfonije izazov za svaki orkestar. Skladao ih je ukupno jedanaest, s time da je deseta ostala nedovršena. Treća, skladana između 1893. i 1896. i premijerno izvedena u Beču 1902., ujedno je i najduža, te po broju stavaka najrazrađenija simfonija toga skladatelja kasnog romantizma.

Koncipirana u šest stavaka, u ukupnom trajanju od sat i 40 minuta, ta je simfonija u svojem osnovnom sadržaju evokacija prirode, života i svijeta.

Kolosalni prvi stavak u trajanju od 34 minute počinje zvucima osam rogova, koji se pretaču u mračniji tonski kolorit i žustru marševsku temu. Ostalih pet stavaka čine drugi dio simfonije, a obuhvaćaju "cvjetni" menuet, "zov životinja" i nježniju temu ljubavne serenade, dok se u četvrtome stavku orkestru pridružuje i ženski glas.

Najljepši dio simfonije njezin je instrumentalni finale, veličanstvena "izjava ljubavi" koju svečano i sjetno počinju violine u najtišim registrima, preuzimaju ostali gudači, flaute i puhači, timpani dovode do prvog vrhunca, dok drugi, konačni vrhunac, predstavlja snažna kulminacija cijeloga orkestra, naglašena udarima timpana.

Uoči koncerta u predvorju Velike dvorane bit će za sve zainteresirane upriličeno uvodno predstavljanje programa pod vodstvom muzikologa.