Ministarstvo kulture RH : Niz oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 23. ožujka 2020. - 9:03
Autor: 

Niz izrazito jakih potresa u nedjelju izazvao je niz oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini, priopćilo je Ministarstvo kulture koje će koordinirati pregled stanja i procjenu stupnja oštećenja na području Grada Zagreba i ostalih županija koje su pretrpjele oštećenja.

Procjena će se vršiti temeljem preporuka i smjernica koje će se uskladiti i s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite RH i preventivnim mjerama djelovanja protiv COVID-19 virusa, a sve u cilju zaštite života i zdravlja ljudi, priopćilo je Ministarstvo kulture.

"Ovakav niz izrazito jakih podrhtavanja doveo je do niza oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini kako na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima tako i na zgradama unutar zaštićene cjeline Grada Zagreba", ističu iz Ministarstva.

Po prvim informacijama s terena u potresu koji je jutros zatresao Zagreb oštećen je južni toranj zagrebačke katedrale koji je u obnovi, a u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama urušio se dio stropa svetišta.

Teško je oštećena i Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj gdje se urušio strop, a u podrhtavanju tla oštećena je i crkva u Čučerju župe Pohoda Blažene Djevice Marije, ali i Župa Svih Svetih u Sesvetama.

Ministarstvo kulture će u suradnji sa stručnjacima Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba, ali i stručnjacima iz svih drugih konzervatorskih odjela unutar Ministarstva kulture koordinirati pregled stanja i stupanj oštećenja kako na području Grada Zagreba tako i na području ostalih županija koje su pretrpjele oštećenja uzrokovana ovim nizom potresa.