Miro Gavran prvi hrvatski veleposlanik kravate

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 11. rujna 2018. - 8:57

U Zagrebu je u organizaciji ustanove Academia Cravatica i Kluba za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za Ujedinjene narode održan stručni skup "Kravat(na) diplomacija". U okviru skupa, književnik Miro Gavran proglašen je prvim hrvatskim Veleposlanikom kravate, uz svečanu inauguraciju u kojoj je sudjelovala i vojno-povijesna postrojba Kravat pukovnija.

- Ove jeseni imat ću devet inozemnih premijera u devet zemalja, od Beča do Moskve. Sve će to biti dobra prigoda da kao veleposlanik kravate promoviram hrvatsku umjetnost i našu domovinu kao kolijevku kravate i svega onoga što kravata predstavlja - tom prigodom rekao je Gavran. 

Plaketu o imenovanju hrvatskom su književniku uručili suvoditeljica Kluba za javnu diplomaciju Hrvatskog društvo Ujedinjenih naroda Jelena Perleta i ravnatelj Academie Cravatica Marijan Bušić.

Stručni skup u Kući Europe imao je za cilj predstaviti i pojačati prepoznatljivost hrvatske kravate u svijetu. - Ovoga puta državne institucije, naša diplomacija, vladin i nevladin sektor udružuju snage na ovom stručnom skupu kao prijatelji kravate s ciljem da zajednički istaknu Hrvatsku kao domovinu kravate i da ove godine, povodom Svjetskog dana kravate koji se bliži i obilježava tradicionalno 18. listopada zajednički daju svoj doprinos obilježavanju toga dana širom svijeta - naglasio je Bušić.

U okviru stručnog skupa poseban je naglasak stavljen na tumačenje značaja i uloge kravate u brendiranju Hrvatske na međunarodnoj razini, ali i na važnost kravate u svakodnevnom životu. 

Govoreći o potencijalima kravate, marketinški stručnjak Ivica Vidović kazao je da se treba boriti da kravata postane artikl koji se u modi podrazumijeva. Stručnjak za međunarodne političke odnose i međunarodno javno pravo Goran Bandov dodao je kako kravata simbolizira puno više od modnoga dodatka te kako to Hrvatska treba iskoristiti.

Stručni skup u Zagrebu održao se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Grada Zagreba u partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i brandom Croata.