Mjesec hrvatske knjige održava se od 15. listopada do 15. studenog

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 10. listopada 2020. - 9:11
Autor: 

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige, koji se održava se od 15. listopada do 15. studenoga, posvećen je planetu Zemlji, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u Gradskoj knjižnici u Zagrebu.

Usprkos epidemiji najavljeno je gotovo 1700 programa tijekom Mjeseca hrvatske knjige, koji se održava pod motom "Razlistaj se!", napomenula je zamjenica koordinatorice projekta i dodala kako je manifestacija posvećena planetu Zemlji u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Naglasila je kako je nacionalna manifestacija prije svega posvećena knjizi i knjižnicama te dodala kako će Mjesec hrvatske knjige biti svečano otvoren u novoobnovljenoj Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad.

Većina od 1700 prijavljenih programa, napomenula je, održat će se uživo, a predviđen je i znatan broj virtualnih akcija.

Istaknula je da je središnji program manifestacije "Čitateljski maraton", koji organizira Hrvatsko čitateljsko društvo, te dodala da će knjižnice pod nazivom "Minuta za čitanje" 23. listopada objaviti videozapise jednominutnoga čitanja korisnika, knjižničara i svih koji se žele pridružiti akciji.

Jedna od organizatorica nacionalnoga kviza za poticanje čitanja Isabella Mauro napomenula je da je i kviz koji se održava do 23. listopada pod nazivom  "Istraživači planeta Z" prilagođen novonastalom stanju.

Za razliku od prethodnih godina, djeca za rješavanje kviza ne moraju pročitati tri knjige, rekla je Mauro napomenuvši da sada trebaju proučiti i istražiti mrežne poveznice koje se kriju u svakom pitanju.

U svjetlu izbjegavanja fake newsa ponudili smo djeci provjerene, kvalitetne izvore informacija na internetu - mrežne stranice nacionalnih parkova i parkova prirode, online enciklopedije te mrežne stranice muzeja i instituta, objasnila je Mauro.

Dosad je kviz riješilo više od 1300 djece, što je, tvrdi, mnogostruko više nego prijašnjih godina.

Smatra da su za rješavanje kviza dodatni poticaj bile i nagrade. Glavne nagrade su tablet Lenovo Tab E8, tri školovanja u Školi brzoga čitanja i mudroga učenja, ilustrirane knjige s temom zaštite okoliša te mnoštvo prigodnih tematskih darova, dodala je Mauro.

Završna svečanost kviza i zatvaranje Mjeseca hrvatske knjige planirano je za 13. studenoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, rekla je napomenuvši da će epidemiološke okolnosti odrediti na koji će se način to održati.