MUO do kraja godine postavlja tri izložbe

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 22. studenog 2020. - 15:58
Autor: 

Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu, unatoč pandemiji i posljedicama potresa, do kraja godine donosi tri izložbe - "Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880.-2020" te dvije izložbe akademskih slikarica Koraljke Kovač i Pauline Jazvić.

Prva izložba, posvećena 140. obljetnici djelovanja muzeja, donosi priču o povijesti, sadašnjosti i pogledu u budućnost omeđenoj dvama zagrebačkim potresima iz 1880. i 2020. godine. Iz Muzeja kažu kako izložbom žele pokazati volju i snagu da, usprkos velikim oštećenjima, nastave svojom djelatnošću na zaštiti, očuvanju i promoviranju hrvatske i europske kulturne baštine koja mu je povjerena na brigu i čuvanje. Zasnovana na tri uporišta, samom muzeju, potresu i gradu Zagrebu u periodu 1880. - 2020. izložba će pokazati nerazdvojnu sudbinsku povezanost Muzeja sa svojim gradom kroz više tematskih cjelina, od povijesti muzeja, kronologije uspostave muzejskih zbirki, povijest gradnje i korištenja današnje muzejske zgrade. Istaknut će se i povijesne činjenice te okolnosti koje su dovele do formiranja danas značajnih muzejskih i galerijskih institucija, Moderne galerije, Etnografskog muzeja, Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Hrvatskog restauratorskog zavoda. Prve muzejske akvizicije Izidora Kršnjavija, stradale predmeti u ovogodišnjem potresu, dokumentarni film, život muzeja iza kulisa, nastanak mnogih danas poznatih zagrebačkih i nacionalnih institucija, 3D mapping projekcija poruka za budućnost, cjeline su koje evociraju uspomene, donose emocije i stvaraju doživljaj vremena kroz prikaze baštine koje, vjeruju u MUO, nikoga neće ostaviti ravnodušnima. Izložba se otvara 24. studenog, a moći će se pogledati do 24. siječnja iduće godine, do kada će biti otvorene i ostale dvije izložbe u MUO.

 

Koraljka Kovač i Paulina Jazvić se predstavljaju u prosincu

 Samostalna izložba Koraljke Kovač "Unutrašnji prostori", koja se otvara 22. prosinca, donosi novi umjetnički ciklus kojim autorica istražuje intimne procese svojih stvaralačkih poriva.

"Poigravanjem kolorističkim odnosima, baziranim na kolažnom principu, ona propituje dimenzije prostornosti pa tako sa dvodimenzionalne plohe izlazi u prostor. Svojevrsnim introspektivnim slikarskim dnevnicima, oslikava svoju nutrinu, jednako kao i vlastitu potrebitost samog umjetničkog stvaranja", napominje se u najavi. Autorica izložbom još jednom potvrđuje kontinuitet svog stvaralaštva koji čini referentnu točku hrvatske suvremene umjetnosti, dodaje se.

 Paulina Jazvić od 5. prosinca predstavlja instalaciju "Top Dog/Underdog" na izložbi koja je izvorno planirana u okviru ciklusa "Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO“, a sada se smjestila u okvire napukle slike Muzeja kakvog smo poznavali.

 "Od Stalnog postava preostalo je tek stubište u blokadi i tu će umjetnica predstaviti prostornu instalaciju velikog bijelog pudla, za nju je pas motiv koji ljudima prenosi osjećaje topline i ljubavi, izbavljajući ih iz osjećaja bezizlaznosti."

 "Uzevši u obzir simboličko značenje stuba, nakon 22. ožujka za nas u MUO obješen na vertikali tog stubišta počiva sažetak cjelokupne drame uspravnosti", kažu u MUO.

 (Hina)