Na proslavi Velike Gospe u Sinju deseci tisuća vjernika

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 16. kolovoza 2015. - 9:12
Autor: 

Blagdan je Velike Gospe, svetkovina uznesenja Blažene Djevice Marije, državni praznik i dan hodočašća. Tradicionalno se obilježava širom zemlje u kojoj je dugovječna tradicija njezina štovanja, a zbog pouzdavanja u njezin nebeski zagovor iz zahvalnosti i časti prozvana je i "Kraljicom Hrvata".

U marijanskim svetištima Sinju, Mariji Bistrici, Aljmašu, Trsatu i Voćinu okupilo se oko pola milijuna ljudi.

Najsvečanije je u Sinju, gdje je svetkovina Velike Gospe u znaku proslave 300. obljetnice slavne pobjede šačice kršćanske vojske nad premoćnom turskom vojnom silom pod Sinjem, posredovanjem Gospe, 15. kolovoza 1715.

U procesiji u Sinju sudjelovalo je nekoliko desetaka tisuća vjernika, a po nekim informacijama nazočno ih je gotovo 100.000. Sinjani su rekli kako se ne sjećaju da je ikada na blagdan Velike Gospe bilo toliko vjernika.

Predvodeći euharistijsko slavlje kao izaslanik pape Franje, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, istaknuo je kako nam je dosta podjela. Želimo li napredak hrvatskom narodu i domovini, potrebna je opća suglasnost oko temeljnih pitanja, poručio je. Otvorenost daru života i zaštita obitelji i ljudskoga života u obitelji danas postaje gorućim pitanjem. O tome ovisi budućnost našega naroda. Ideologije koje se zasnivaju samo na ekonomskoj računici, vode u vrijednosnu izgubljenost, istaknuo je Bozanić.

Naglasio je kako radost i zajedništvo života, kako u obitelji tako i u domovini, nisu nikada presudno ovisili o ekonomskoj moći. Bozanić je rekao da se na Veliku Gospu moli i za mir u svijetu, za sve koji su posebno pogođeni i strepe za život svojih najbližih.

Napomenuo je kako marijanska svetišta jačaju jedinstvo Crkve i naroda, a ono sinjsko povezuje hrvatski jug i sjever, istok i zapad, hrvatske vjernike iz Bosne i Hercegovine, kao i one iz dalekoga svijeta, osnažujući ih i pomažući im. Dodao je kako je blažena Gospa uvijek suputnica na životnim putovima vjernika, koji se mole da im pomogne i zaštiti ih da ne trebaju napustiti svoj dom i domovinu.

Svečanoj misi u Sinju nazočila je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.
I u Aljmašu, malome ribarskome mjestu na obali Dunava i najvećem marijanskom svetištu na istoku zemlje je svečano. Euharistijsko slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup monsinjor Đuro Hranić. Rijeke hodočasnika koji i dalje pristižu pohode svetište, ali i nedavno postavljeni devetmetarski kip Isusova Uskrsnuća na Kalvariji, najveći u Hrvatskoj.
U svetištu Gospe Trsatske na svetkovinu Velike Gospe svečanu večernju misu predvodio je riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić. Velika Gospa tradicionalno se svečano slavi i u drugim marijanskim svetištima, Ilači, u Krasnom, Splitu, zagrebačkoj prvostolnici i zagrebačkim Remetama.