Notno izdanje prve hrvatske opere

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 29. prosinca 2018. - 11:07

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog ove godine obilježava 45 godina postojanja. Tim povodom bit će predstavljeno i prvo suvremeno notno izdanje prve hrvatske opere '' Ljubav i zloba''.

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog važnu će obljetnicu prigodno proslaviti koncertnim programom koji za tradicionalni Dan dvorane 28. i 29. prosinca na najpoznatiju zagrebačku glazbenu pozornicu dovodi najuspješnijeg mladog hrvatskog pijanista Aljošu Jurinića.

Kao prvu "svečanost" obilježavanja najavljeno je predstavljanje prvog suvremenog notnog izdanja prve hrvatske opere, "Ljubav i zloba" Vatroslava Lisinskog iz 1846., 172 godine od praizvedbe, a u povodu 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskog iduće godine.

- Vatroslav Lisinski 172 godine čeka da mu se tiska partitura prve hrvatske opere. Rođen 1819., operu je napisao 1846., tada slavljen od svih, a onda vrlo brzo od svih zaboravljen. Nije mogao dobiti pristojno zaposlenje, nisu mu tiskana djela; skladao je još jednu operu, ''Porin'', ali nije doživio da ju vidi na pozornici. Na spomen svojega djela od svoga naroda čekao je 120 godina, a taj spomen je na neki način ova dvorana, koja nosi njegovo ime - rekao ravnatelj Koncertne dvorane Vatrolsava Lisinskog, Dražen Siriščević.

Dvorana je svečano otvorena 29. prosinca 1973., gradila se punih 12 godina, a budući da izvorni projekt nije u cijelosti realiziran kako je zamišljen, gradnja dvorane na neki način još uvijek traje.

Notno izdanje opere "Ljubav i zloba" Siričević je najavio kao knjigu koja neće služiti samo glazbenicima nego će biti i zanimljivo štivo za sve koji vole glazbu i koji žele saznati nešto o liku i djelu Vatroslava Lisinskog.

- To izdanje nije samo notno izdanje nego sadržava i nadahnute tekstove, izvorni libreto i još tri njegove verzije, kao i engleski prijevod. Priređivač izdanja je skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk – istaknuo je Siriščević dodajući kako Dvorana planira svoj repertoar u kalendarskoj 2019. posvetiti Lisinskom, a sljedeću će sezonu "Lisinskog subotom" otvoriti koncertom "Lisinski 200", na kojemu će pokušati predstaviti presjek opusa toga skladatelja.

Ovu godinu Lisinski će zaključiti "trodnevnom glazbenom gozbom", koja u petak, 28. prosinca, počinje nastupom najuspješnijeg mladog hrvatskog pijanista Aljoše Jurinića. Dan poslije, 29. prosinca, Lisinski će svojoj publici priuštiti spektakl s čak 200 umjetnika, Simfonijski orkestar HRT-a, dva zbora, deset solista i maestra Ivu Lipanovića. "Putovanje svijetom na svečani dan", kojim će završtiti uspješna koncertna 2018. godina, okupit će vrhunske glazbene umjetnike, a bit će predstavljeni najveći hitovi klasike iz 12 zemalja. Koncert završava Odom radosti Ludwiga van Beethovena. Kao treći veliki koncert za kraj jubilarne rođendanske godine najavljen je tradicionalni Filharmonijski bal koji će se održati 30. prosinca.