Odlazak velikana: Umro je Oliver Dragojević

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 29. srpnja 2018. - 9:02

Godinu dana nakon teške borbe sa rakom pluća, napustio nas je velikan dalmatinske pisme, ali i velikan hrvatske glazbene scene - Oliver Dragojević.

Tužnu vijest potvrdila je njegova obitelj za Slobodnu Dalmaciju.

Oliver Dragojević rođen je 7. prosinca 1947. u Veloj Luci na Korčuli. Imao je i tri sestre, koje su umrle prije nego se rodio brat Aljoša, u vrijeme dok mu je majka za vrijeme Drugog svjetskog rata bila u izbjeglištvu u El Shatu. I Aljoša, rođen 1949.,  je u međuvrmenu umro, ostao je još Oliver. Oliveru je, kada je imao pet godina, otac Marko kupio je usnu harmoniku, koju i dan-danas svira. Poslije je naučio svirati klavir,  klarinet i bas-gitaru. U Splitu je završio  Srednju glazbenu školu. Šezdesetih godina prošloga stoljeća se kao pjevač i orguljaš pridružio grupi "Batali". Prvi nastup bio mu je na splitskom dječjem festivalu 1961. s pjesmom Baloni. Istovremeno s bratom Aljošom snima tada poznate svjetske hitove za radio postaju Split.

- U Splitu sam se školovao, ali sam raspuste provodio u Veloj Luci na Korčuli. Zimi smo išli  brati masline. Grijali smo se uz šporete na drva, ali soba je uvijek ostajala hladna. Bili su tu mama, tata, brat, rođaci, tetke... Uvijek puna soba – prisjetio se.   Prvi put je nastupio na festivalu 1967.  U Splitu i to na nagovor Zdenka Runjića.  No, skladba  Picaferaj s enije probila do finalne večeri.

Poslije neuspjeha Oliver Dragojević odlazi u inozemstvo peći zanat pa do 1972. g. svira po brojnim zapadnoeuropskim klubovim u Njamčkoj, Švedskoj, Meksiku.  Bend  mu je bio internacionalni pa je svirao s Nijemcem, Nizozemcem, Turčinom. Kad mu je dosadilo, vratio se kući. Kratko je nastupao s "Dubrovačkim trubadurima",  onda se vratio u bend "Batali".   Ipak, pjevačku karijeru započeo je 1974. godine na Splitskom festivalu, gdje je pobijedio sa pjesmom "Ća će mi Copacabana". Godinu poslije, sa šansonom "Galeb i ja" Dragojević je osvojio publiku. Ta mu je pjesma obilježila karijeru. Potom su uslijedile skladbe  "Romanca", "Oprosti mi, pape", "Stari morski vuk"... Suradnja sa Zdenkom Runjićem koja je potrajala do skladateljove smrti rezultirala je s 200 pjesama. U razdoblju između 1975. i 1980. tandem Dragojević - Runjić  osvojio glazbenu scenu bivše Jugoslavije. Dio tajne njihova uspjeha je  treba zahvaliti Komižaninu Jakši Fiamengu koji im je često pisao tekstove za skladbe. Fiamengo  je, uz 16 knjiga poezije, napisao Nadalinu, Piva klapa ispo' volta, Karoca gre, Ništa nova, Infiša san u te, Ostavljam te samu...