Operacija Konavle: 29 godina od oslobađanja krajnjeg hrvatskog juga i pogibije Mata Golubića

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 22. listopada 2021. - 9:26

Na današnji dan, 21. listopada 1992. godine u oslobodilačkoj akciji poznatoj pod nazivom ”Operacija Konavle” oslobođen je i posljednji dio okupiranog dubrovačkog područja. 21. listopada se ujedno obilježava i Dan općine Konavle. Sama akcija oslobađanja dugo je odgađana, prvo radi poštivanja odredbi sporazuma, a potom i radi olujnog juga.

Konačno, nešto iza ponoći 21. listopada izdana je zapovijed za izvršenje zadaće iskrcavanja u Cavtat. Nakon ponoći, kada je iz luke Gruž prvi isplo­vio trajekt “Pelješčanka” sa snagama 1. brigade, a nakon njega brod “Postira” s BG “Konavle” i 1. Domobranskom bojnom. Neposredno po iskrcavanju 1. brigada uspješno je izvršila prodor u smjeru Uskoplje – Jasenice – Glavska i smjeru prema Ivanovu Križu.

BG “Konavle” razbijajući ubačene neprijateljske sku­pine izvršila je planirani proboj u smjeru se­la Šilješci i dalje prema Dubi i Stravči. Postrojbe ATP “Karlovac”, “Lučko”, SJP i PU Dubrovnik, koje su brojile oko 100 pripadnika, napredovale su u smjeru Dubravke i Debelog brijega do rta Ko­bila. Domobranska bojna, nakon hodanja do Grude nastavila je prodor pre­ma Kuni i zauzela položaje u zahvatu državne granice prema Bosni i Herce­govini.

Uspješnim završetkom operacije oslobađanja Konavala i operacije Vlaštica nakon šest mjeseci neprekidnih borbi, oslo­bođen je prostor od preko 1.200 km2 i omogućen povratak za više od 20.000 prognanika i izbjeglica. Tijekom borbenih djelovanja operacija „Oslobađanje Konavala“ i operacije „Vlaštica“ poginulo je više dubrovačkih brani­telja.

Na današnji dan, 21. listopada 1992. godine, u Gabrilima, kao pripadnik Konavoske bojne, tijekom Operacije Konavle u Konavoskim brdima poginuo je satnik Mato Golubić. Istoga dana, 1992. godine poginuo je i pripadnik 2. brigade HV-e, Velimir Matijević, te kao, civilne žrtve u Domovinskom ratu na dubrovačkom području, tog 21. listopada 1992. godine, poginuli su Božo Raše, i Kate Raše, iz Stravče.

(izvor:Gradoplov HRT Radio Dubrovnik)

dubrovniknet.hr