dubrovniknet.hr

Na današnji dan, 21. listopada 1992. godine u oslobodilačkoj akciji poznatoj pod nazivom ”Operacija Konavle” oslobođen je i posljednji dio okupiranog dubrovačkog područja. 21. listopada se ujedno obilježava i Dan općine Konavle. Sama akcija oslobađanja dugo je odgađana, prvo radi poštivanja odredbi sporazuma, a potom i radi olujnog juga.

“O tom bi trebalo snimiti dokumentarac!”, kaže kustosica Petra Vugrinec o putu slike “Dubravka” Vlaha Bukovca od Budimpešte do Zagreba gdje će biti jedna od najvećih atrakcija velike izložbe koja se 24. rujna otvara u Klovićevim dvorima, a predstavit će najljepše umjetnine iz baštine mađarsko-hrvatskih veza u rasponu od srednjega vijeka do 1918. godine, piše Jutarnji.hr

Slika Vlaha Bukovca “Portret Julije Dunphy Piercy” ponuđena je na prodaju na aukciji europskih umjetnina 19. stoljeća, koja će se održati u ponedjeljak 8. lipnja u bečkom Dorotheumu. Početna cijena portreta iz Bukovčeve rane faze procijenjena je između 20 i 30 tisuća eura.

Riječ je o djelu koje se smatralo izgubljenim, a na prodaju ga je ponudio nepoznati kolekcionar iz Njemačke.

- Vi znate da svoje pjesme čitam ja, večeras to nisam mogao jer ne bih mogao to podnijeti - rekao je Luko Paljetak na promociji njegove nove zbirke pjesama posvećene nedavno preminuloj supruzi Anamariji Paljetak. S razlogom je odabran današnji dan, 3. kolovoza kada je njegovoj nikad neprežaljenoj Anuški rođendan. Tišina je vladala atrijem „Preparandije“ na Pilama dok je Frane Perišin čitao poneku pjesmu iz lirskoga dnevnika što ga je Luko Paljetak vodio tijekom posljednjih mjeseci dugotrajnoga bolovanja svoje supruge.

U Kući Bukovac u četvrtak, 4. srpnja raznolikim muzejskim programom obilježit će se 164. godišnjica rođenja Vlaha Bukovca (1855. – 1922.). Samo za ovu priliku izložit će se izvorni Bukovčevi rukopisi i prvo izdanje autobiografije "Moj život", kao i kasnija izdanja ove danas teško dostupne knjige koja će se moći i prolistati.

11:30 - Dramska radionica za djecu – Vilinski svijet Vlaha Bukovca

Utorak, 05. travnja 2016.

Europski dom Dubrovnik pokrenuo je Dječju alku kao podsjetnik na vitešku igru koja se u Dubrovniku stoljećima igrala na blagdan svetoga Vlaha. Alka se trči u utorak 5. travnja i srijedu 6. travnja u 11 sati u dvorištu Dječjega vrtića Palčica. 

Subota, 24. listopada 2015.
FOTO: Vedran Jerinić

Dubrovačka trpeza, manifestacija kojom se proslavlja izvrsna turistička sezona ovjenčana izvrsnim poslovnim rezultatima održana je jučer na Stradunu. Brojni Dubrovčani i turisti imali su prilike probati bilo koje jelo sa trpeze, po simboličnoj cijeni, a cijeli prihod akcije namijenjen je Centru za ranu intervenciju pri školi za djecu s posebnim potrebama Osnovne škole Marin Držić. Na trpezi duž cijelog Straduna predstavili su se brojni dubrovački hoteli i restorani, pekari, slastičari i ugostitelji te vinari koji su ovom prilikom prezentirali svoje znanje i umijeće.

Crnogorski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Igor Građević i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić zajednički su večeras otvorili počasni konzulat Crne Gore u Dubrovniku. Sjedište konzulata je u Gradu, u ulici Gjura Baglivija, a za počasnog konzula je imenovan zagrebački stomatolog Borislav Maletić.

Stranice

Subscribe to RSS - dubrovniknet.hr