Otvorena izložba fotografija Fedora Vučemilovića u Zagrebu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 10. rujna 2020. - 10:08
Autor: 

Izložba Fedora Vučemilovića, "Otvoreni fotografski koncepti", s više od 100 fotografija koja retrospektivno predstavlja njegovo eksperimentalno stvaralaštvo, otvorena je u srijedu u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

Radovi tog istaknutog fotografa i snimatelja, nastali su na granicama konceptualne i medijske umjetnosti i donose nove modalitete "vidljivog, prikazivog i nevidljivog", izloženi su galerijama Prsten i PM Doma HDLU.

Tomislav Buntak, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika, izrazio je zadovoljstvo što HDLU počinje svoju jesensku sezonu samostalnom izložbom fotografa koji je surađivao s gotovo svim važnijim umjetnicima koji su obilježili ovaj prostor u proteklih pedeset godina.

Dodao je kako je on u HDLU-u razvijao svoj konceptualni i istraživački put šezdesetih i sedamdesetih godina, doprinijevši, među ostalim, da to društvo i u ovim izazovnim vremenima održava stabilnost.

Po riječima Miodraga Šuvakovića, kao fotograf, konceptualni i postkonceptualni umjetnik Vučemilović se pojavio nakon dominacije tzv. umjetničke fotografije, medijskih, vizualnih, plastičnih i likovnih eksperimenata modernističkih i neoavangardnih fotografa, no u odnosu na fotografiju kao "tehničku sliku“ razvio je hladan fotografski diskurs koji je naglasio dokumentarne, a zatim i konceptualne aspekte fotografskog rada.

"Njegova fotografija uvijek prikazuje više od onoga što se vidi – njom se komunicira umjetnički i kulturni događaj iako prikazuje statičku situaciju ili isječak iz događaja koji se razvija u urbanom prostoru, npr. na otvorenju izložbe, u mikro ili makro kulturnoj situaciji", ocijenio je u svom tekstu o izložbi, koji je na otvorenju pročitao Buntak.

Fedor Vučemilović (Split, 1956.) završio je Školu za primijenjenu umjetnost, Odsjek fotografije i diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za filmsko i TV snimanje.

Sudjelovao je u stvaranju Poletove škole fotografije i bio urednik fotografije Studentskog lista. Radio je na svim područjima fotografskog rada – foto novinarstvo, fotografska propaganda, dokumentarna fotografija, modna fotografija, snimanje umjetničkih djela i projekata,primjerice konceptualnog umjetnika Brace Dimitrijevića, Grupe šestorice autora, časopisa Maj 75.

Svojim je radom, smatra Šuvaković, imao važnu ulogu u izgradnji vizualnog identiteta alternativne kulture u Zagrebu sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Posebno se bavio područjem konceptualne i postkonceptualne fotografije, kao jedan od umjetnika iz Grupe šestorice autora bio je aktivan na hrvatskim i jugoslavenskim umjetničkim scenama „nove umjetničke prakse“ od 1975. 

Njegova samostalna izložba u Domu HDLU može se razgledati do 11. listopada.
 

(Hina) xagrb ymć