Otvorena Riznica splitske katedrale

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 01. listopada 2020. - 9:03
Autor: 

U obnovljenoj palači Skočibušić-Lukaris tik uz katedralu sv. Dujma u srijedu je otvorena Riznica splitske katedrale u sklopu obilježavanja 1600. obljetnice smrti zaštitnika Dalmacije sv. Jeronima, čiji se prijevod Svetog pisma na latinski - Vulgata čuva u toj riznici.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića nazočila otvaranju Riznice, istaknula je veliku važnost ovoga događaja za hrvatsku kulturnu baštinu.

"Prezentacijom ove zbirke i Riznice splitske katedrale hrvatska kulturna baština na uvid dobiva jednu od svojih najvrjednijih zbirki", poručila je ministrica.

U trezorima ima još dosta toga za istražiti i restaurirati

Napomenula je kako su planovi za otvorenje ovog muzeja trajali dugo, kao i restauracija i konzervacija, naglasivši kako u trezorima Riznice ima još dosta toga što treba istražiti i restaurirati. Navela  je kako će otvaranje ove riznice mreži hrvatskih muzeja, posebno dijecezanskih, odnosno crkvenih dati velik i važan doprinos, te uz zadarsku Stalnu izložbu crkvenih umjetnosti predstavlja vrhunac crkvene umjetnosti u RH i svjedoči višestoljetnoj povijesti i bogatstvu koje je stvarano na ovim prostorima.

Obuljen Koržinek je naglasila kako muzealizacija najvažnijih predmeta koje stoljećima čuva splitska crkva nije samo prezentacija bogatstva jedne od najvećih i najstarijih biskupija kršćanskog svijeta, nego ujedno i znatno podizanje razine čuvanja crkvenog blaga. Riječ je o kulturnom dobru čija vrijednost, kako je rekla, "nadilazi puku turističku ponudu Splita".

Riznica je trezor kolektivne memorije hrvatskog naroda

"Ona je trezor kolektivne memorije hrvatskog naroda", kazala je ministrica i najavila da će njeno ministarstvo u suradnji sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom dovršiti i vanjštinu katedrale sv. Dujma, čime bi "njezino očuvanje i prezentacija bili nakon 160 godina napokon završeni".

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić istaknuo je kako se kroz povijest uz kult splitske katedrale skladno isprepliću kult i kultura, te nam daju identitet i stvaraju našu baštinu.

"Upravo su kršćanski identitet, pripadnost hrvatskom narodu te stoljećima stvarana, čuvana i prenošena baština najveće blago koje možemo imati. A blago se čuva u najsigurnijim odajama - u riznicama", poručio je nadbiskup Barišić.

Napomenuo je da je sv. Jeronim začetnik prevođenja Svetog pisma na narodne jezike, a time je omogućio "evangeliziranje tadašnjeg poznatog svijeta".

Zahvalio je Vladi Andreja Plenkovića jer je temeljem Ugovora sa Svetom Stolicom ovu zgradu prepustila u vlasništvo Splitsko-makarske nadbiskupije, kao dio povrata imovine oduzete nakon Drugog svjetskog rata.

Svečanosti otvaranja Riznice splitske katedrale nazočio je arhivar i knjižničar Svete Rimske crkve kardinal Josė Tolentino Card de Mendonca, a njegov te nedavni posjet državnog tajnika Svete Stolice Pietra Parolina splitski gradonačelnk Andro Krstulović Opara naveo je kao pokazatelj važnosti Splita i Dalmacije.

Hina