Otvorene 70. Dubrovačke ljetne igre

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 11. srpnja 2019. - 9:50
Autor: 

Donešena je odluka… Neka uđu! – rekao je knez Maro Martinović i pustio umjetnike da zauzmu Grad 70. put! Uz stihove Himne slobodi, s kupole gradskog zvonika, nije podignuta, već je prvi put dosad zastava Libertas – spuštena čime su svečano otvorene jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre. Ta čast, ‘izvijanja’ zastave, pripala je dubrovačkim alpinistima Goranu Daldonu i Vlahu Mostahiniću. Kiša na kraju nije pomrsila planove!

Milka Podrug-Kokotović imala je posebnu ulogu i čast stupiti na najljepšu pozornicu i za Dubrovnik reći:

-Kad ga samo jednom vidiš, znaš da je to duša. Opjevavaš ga, sanjaš i građanin si pravi za Dubrovnik. Opjevavaš, nosiš sa sobom… Daješ na dar i sebi i drugima – istaknula je Podrug-Kokotović.

Uz gradonačelnika Mata Frankovića, otvaranje Igara popratila je među ostalim i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, europarlamentarka Dubravka Šuica i ostali. Svečani govor gradonačelnika možete pročitati ovdje.

Igre su otvorene su prema scenariju i u režiji intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski i njenog pomoćnika za dramski program Saše Božića, a pod krilaticom ‘Dubrovnik plovi’.

U ceremoniji su sudjelovali Orkestar Državne opere Donje Saske iz Hannovera, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Mješoviti zbor Libertas i Dubrovački komorni zbor pod ravnanjem maestra Ivana Repušića te Festivalski dramski ansambl, Folklorni ansambl Linđo, studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te djeca i građani grada Dubrovnika.

U 47 slavljeničkih dana nadolazeće festivalske sezone, Igre će brojnoj domaćoj i inozemnoj publici predstaviti više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih, filmskih, folklornih i drugih izvedbi. Program objedinjuje najkvalitetnije hrvatske umjetnike i vrhunska gostovanja inozemnih umjetnika, a upravo će reprezentativni spoj navedenoga otvoriti i glazbeni program Igara, 11. srpnja velikim gala koncertom ispred crkve sv. Vlaha.