Paljenjem rasvjete na Stradunu otvoren Zimski festival

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. studenog 2016. - 11:58
Autor: 

Paljenjem blagdanske rasvjete u subotu navečer na Stradunu u Dubrovniku je počeo treći po redu dubrovački Zimski festival.

Rasvjetu je službeno upalio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić koji je ovom prilikom poručio kako je postignut uspjeh ”usprkos silnoj mržnji prema Gradu”
– Uz toliko mržnje prema Gradu, prema meni, uspjeli smo. Što je više mržnje to je uspjeh veći -rekao je Vlahušić nakon otvaranja Festivala kojem su prethodili brojni prijepori na relaciji Grad Dubrovnik – Ministarstvo kulture prvenstveno zbog odluke Ministarstva kako ugostiteljske adventske kućice nisu primjerene na Stradunu. Gradonačelnik Vlahušić je prvo najavio otkazivanje Zimskog festivala, a potom je uslijedio sastanak s pomoćnikom ministrice Davorom Trupokovićem na kojem je postignut dogovor u sklopu kojeg je na Stradunu ostalo 14 ugostiteljskih kućica i tri adventske dok su ostalih 15 rasprostranjene na druge lokacije unutar i pokraj povijesne jezgre.
Kućice na Stradunu i prošle godine privukle su veliku medijsku pažnju kada su Konzervatori tražili njihovo uklanjanje, no taj zahtjev je stavljen van snage mišljenjem Ministarstva kulture po kojem montažne kućice nisu ugrožavale kulturnu baštinu.
Na večerašnjem otvaranju festivala nastupila je grupa ”Colonia”, a od početka festivala do Božića na Stradunu će nastupiti Gustafi, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Prljavo kazalište, Jinx, Neno Belan i Fiumensi te Natali Dizdar. Osim velikih koncerata petkom, živa glazba između kućica najavljena je utorkom, četvrtkom i subotom, dok će za vrijeme Adventa u Dubrovniku, svake nedjelje klapa Kaše izvoditi program tradicionalnih dubrovačkih kolendi i napjeva.
Festival je podijeljen u nekoliko dijelova, a glavnina programa održat će se do 8. siječnja. Službeni kraj Festivala je 1. ožujka 2017. godine.