Predstavnici iz Boke kotorske na Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 24. listopada 2018. - 11:36

KUU “Seljačka sloga” Nedelišće izvedbom pjesma i spletova “Igrajte nam japa” otvorio je prvi dio 25. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. U čakovečkom Centru za kulturu predstavljeni su ansambli i skupine u kategoriji koreografiranog folklora.
Uz nedelišćanske folkloraše nastupili su još FA “Koprivnica” Koprivnica, FA “Zdenac” Garešnica, Varaždinski folklorni ansambl, FA “Matija Gubec” Karlovac, HKUD “Valpovo 1905” Valpovo i FA “Turopolje” Velika Gorica. Kao gosti Susreta sudjelovali su članovi Hrvatsko građanskog društva Crne Gore iz Kotora i Dječji mandolinski orkestar “Tripo Tomas” te FA “Nikola Đurković” iz Boke Kotorske sa spletom plesova i pjesma “Bokeška priča”. Gosti iz Crne gore razveselili su i čakovečke špicere šetnjom i izvedbom nekoliko plesova u prijepodnevnim satima u centru grada.
Nagrađene folklorne skupine
Ansambli i skupine su pravo sudjelovanja na 25. susretu izborili nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 18, te putem jednog samostalnog pregledavanja.
Na kraju programa stručno povjerenstvo u sastavu Ivica Ivanković, prof., Tomislav Habulin, mag. mus i Katarina Bušić, viša kustosica proglasilo je tri najbolje skupine u kategoriji koreografiranog folklora te su dodijeljene prve tri nagrade:
PRVA NAGRADA: FA “Matija Gubec” Karlovac
DRUGA NAGRADA: FA “Turopolje” Velika Gorica
TREĆA NAGRADA: HKUD “Valpovo 1905” Valpovo

Na početku čakovečkog programa dobrodošlicu folklornim skupinama u naš kraj zaželjeli su u ime Grada Čakovca Zoran Vidović zamjenik gradonačelnika i Sandra Herman zamjenica župana Međimurske županije koja je susret i proglasila otvorenim. Sve je pozdravio i Dejan Buvač predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije i predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture. Moderator večeri bila je Aleksandra Ličanin. Na kraju programa predstavnicima svih skupina podijeljene su zahvalnice te je najavljeno kako će Čakovec biti domaćin i 26. Susreta.
Susret se održava u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske Međimurske županije, Grada Čakovca i Sisačko-moslavačke županije.
UZ HSK organizatori su Zajednica HKUU Međimurske županije i Zajednica kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, a suorganizatori Hrvatsko društvo skladatelja HDS-ZAMP, TZ Sisačko-moslavačke županije i KUD Mačkovec.
Drugi dio susreta i natjecanje u kategoriji izvornog folklora održava se iduće subote 27. listopada u Rafinerijskom domu Sisak. Na Susretu će ove godine nastupiti sveukupno oko 900 folkloraša unutar 19 hrvatskih ansambla i skupina te gostujuće skupine iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovenije.