Primopredaja otuđenih dokumenata iz Državnoga arhiva u Dubrovniku

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 23. lipnja 2021. - 16:33
Autor: 

Primopredaja otuđenih dokumenata iz Državnog arhiva u Dubrovniku, pronađenih u Arhivu nadbiskupije u Salzburgu, održana je u srijedu u Ministarstvu kulture i medija, a primopredaju su potpisali ministrica Nina Obuljen Koržinek i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić.

Akcija je rezultirala uspješnim povratom kulturne baštine u Republiku Hrvatsku, napomenula je ministrica i dodala da  ovo nije prvi ni zadnji povrat.

Veleposlanik Glunčić izrazio je zadovoljstvo što se vrijedni dokumenti iz srednjega vijeka mogu vratiti u Hrvatsku. Uspjeli smo učiniti što često nije baš tako jednostavno, rekao je i dodao da se otuđena baština često jako teško vraća.

Istaknuo je kako su imali potpuno razumijevanje Nadbiskupije u Salzburgu da ti dokumenti ni jednom trenutku ne mogu biti dio austrijske povijesti ili grada Salzburga.

Riječ je o dvije papinske isprave, koje su oni odmah bili spremni vratiti Republici Hrvatskoj. Jednako smo tako dobili privolu i austrijskih državnih vlasti da se dokumenti mogu vratiti Hrvatskoj, kazao je Glunčić i dodao da se ta dokumentacija predaje u ruke Ministarstva kulture i Državnog arhiva u Dubrovniku.

Policija posebno radi na pitanjima kulturne baštine

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je da policija posebno radi na na pitanjima kulturne baštine, pri čemu su dosad imali dobre rezultate.

Policija je odmah nakon saznanja razmjenjivala informacije i kontaktirala austrijsku policiju, rekao je i dodao da je brzo došlo do identifikacije dokumenata, što je vodilo do realizacije povrata.

Ravnateljica Državnog arhiva Dubrovnik Nikolina Pozniak rekla je da se dokumenti, koji potječu iz 12. i 13. stoljeća, sada vraćaju u 21. stoljeće.

Digitalizacijom do provrata i drugih nestalih dokumenata

Izrazila je uvjerenje da će digitalizacija doprinijeti povratu i drugih dokumenata koji su nestali iz arhiva i drugih ustanova.

Voditelj zbirke Zoran Perović izjavio je da se radi o dvije papinske bule - jedna je iz 1189., a druga 1252. U prvoj papa šalje Dubrovčanima nadbiskupa Bernarda i traži da ga lijepo prime, dok u drugoj papa imenuje jednoga nadbiskupa da bude sudac u sporu između Barske i Dubrovačke nadbiskupije oko primata.

Vrijedni dokumenti potječu iz 12. i 13. stoljeća, a bili su otuđeni iz Državnog arhiva u Dubrovniku. Pronađeni su međunarodnom policijskom suradnjom u Arhivu nadbiskupije u Salzburgu.

(Hina)