Proglašena katastrofa na potresom pogođenim područjima u RH

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 04. siječnja 2021. - 13:21
Autor: 

Sjednica Vlade započela je minutom šutnje za osmero mladih koji su tragično stradali u Posušju. Premijer Andrej Plenković objavio je da Vlada proglašava katastrofu na potresom pogođenim područjima te da u ovoj situaciji nitko neće ostati sâm.

- Ozlijeđene su 24 osobe, 18 je na bolničkom liječenju. Ozlijeđena su četiri vatrogasca, a jedan volonter je umro. U ime cijele Vlade izražavam sućut obiteljima umrlih. Tlo se i dalje trese, to smo vidjeli i jutros. To ne znači da moramo i dalje biti u strahu, ali moramo biti na oprezu. 16 od 18 članova Vlade je bilo na području Sisačko-moslavačke županije, a sutra će ići još dvoje. Želim zahvaliti vojsci, Crvenom križu, vatrogascima, volonterima, svim ljudima dobre volje koji su pokazali veliko srce, zajedništvo da se pomogne svima kojima je ovaj potres iz korijena promijenio život. To je bilo jedinstvo na koje svi možemo biti ponosni. Na terenu su i statičari, brojne građevinske firme su dale doprinos. Želim zahvaliti i brojnim državama koje su u kratkom roku dale potporu i dostavile ključne potrepštine. Od srca im u ime Vlade zahvaljujem - rekao je Plenković.

- Nitko neće ostati sam u ovoj situaciji. Zato sam osobno razgovarao s gradonačelnikom Dumbovićem, on zna da smo uz građane Petrinje, bit će još podrške - dodao je.

- Zahvaljujem i svim građanima koji su donirali novac da se pomogne građanima. Vlada je trenutno suočena s dvije krize, COVID-om 19 i potresima. Mi smo odlučili danas proglasiti katastrofu na područjima Sisačko-moslavačke županije, dijelovima Zagrebačke i Karlovačke, ali i oformiti Stožer na čijem čelu će biti Tomo Medved. Bit će uključeni i predstavnici svih resora. Zamjenici će biti Milošević i Horvat - rekao je Plenković i zaključio: - Pokazat ćemo da imamo snage nositi se s posljedicama ove krize i otvoriti perspektivu za normalizaciju života i obnovu.

Petrinja i Glina razoreni

Ukupno 19 jedinica lokalne samouprave stradalo je u potresu, rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

- 14.175 je prijavljenih šteta. 4194 objekta je progledano. Imamo 825 oštećenih obrta, 700 gospodarskih objekata, 11 škola, gotovo sve crkve su oštećene. Sustav, prvenstveno država, odradila je maksimalno, ali i gospodarski sektori i pojedinci. Sustav civilne zaštite i dalje funkcionira - rekao je Žinić.

- Trebat će naći model i jasne kriterije na koji će se dodijeljivati kućice. Petrinja i Glina su razorene, ne funkcionira niti jedna ustanova. Žurne službe funkcioniraju. Uz probleme kontejnera tu je i kuhanje hrane za volontere, to će trebati centralizirati. Moramo kontrolirati donacije građevinskog materijala. Trenutno imamo opasnostu u Petrinji i Glin, zgrade koje se nisu srušile, sada se urušavaju. Sisačka katedrala, toranj je oštećen i trebalo bi ga skinuti dizalicom jer mu prijeti urušavanje. Stanje je pod nadzorom, ali ništa nije normalno - rekao je Žinić.

Župan Stjepan Kožić izvijestio je potom o situaciji u Zagrebačkoj županiji. Rekao je kako stanje nije toliko složeno kao u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali je više od tisuću objekata oštećeno.

- Stradala su četiri grada i tri općine, stradali su stambeni i poslovni objekti te sakralni objekti od čega će neke trebati graditi iznova. U Zaprešiću je iseljena 81 obitelj jer su stradale stambene zgrade, dio je smješten kod obitelji, a dio u obližnjem hotelu. U svemu ovome bio je velik odaziv službi, nije bila ni u jednom času upitna pomoć. Nemamo još procjenu štete, to ćemo kad dobijemo izvješća statičara. Nema obitelji koja nije smještena - rekao je Kožić.

U Karlovačkoj županiji je bolje. Do sada je evidentirano tristotinjak oštećenih zgrada, od čega 150 na području okolnih općina. Mali broj zgrada morat će se u cijelosti rušiti.

 Izvor: Glas Hrvatske