Prvi festival knjige u Matici hrvatskoj od 15. do 18. rujna

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 09. rujna 2022. - 11:50
Autor: 

Prvi festival knjige u Matici hrvatskoj održat će se od 15. do 18. rujna pod sloganom "Matica dobrih knjiga", a uz predstavljanje četrdesetak novih izdanja, tijekom festivala održavat će se i koncerti i izložbe, najavljeno je iz Matice.

Osim Matice i njezinih ogranaka na Festivalu će sudjelovati i gosti, nakladničke kuće Alfa, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska sveučilišna naklada, Verbum, Hrvatski institut za povijest i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Matica će na otvorenju predstaviti Izabrana djela Ive Brešana, nakon toga nova će izdanja predstaviti Matičin ogranak u Dubrovniku, a prigodnim programom obilježit će se i 180 godina od prvoga broja časopisa Kolo (1842–2022), najtrajnijeg hrvatskog časopisa za književnost, umjetnost i kulturu.

Prvoga dana bit će predstavljena i Sabrana djela Ivane Brlić-Mažuranić (Ogranak MH u Slavonskom Brodu), poezija Dragana Gortana (Pazin), "Molitvenik hrvatskih pjesnika II" Josipa Brkića (Zaprešić), povijesni roman "Grof Janković" Nade Prkačin (Požega), putopis "Križevački liječnici u pohodu Egiptu" Frana Gundruma Oriovčanina i Franje Husinca (Križevci).

U večernjem programu Fakultet hrvatskih studija predstavit će knjigu Ive Džinića "Dinamika razvoja kulture. Tragedija-drama-ironija", a Hrvatska sveučilišna naklada novi roman Dine Milinovića "Orfelin", a u Galeriji Matice hrvatske otvorit će se izložba Jure Talajića "Vedrina Mediterana".

Iz programa ostalih dana Matica izdvaja predstavljanje jedne od zadnjih knjiga akademika Viktora Žmegača "Vrhunski europski romani", kao i časopisa Republika (Društvo hrvatskih književnika), Književna revija (OMH u Osijeku), Riječi (Sisak) i Zadarska smotra (Zadar).

Hrvatski institut za povijest predstavit će "History of Croats, br. 2", Verbum nagrađivani roman "Bakhita" Veronique Olmi, a nakladnička kuća Alfa esej Jacquesa Maritaina "Kršćanstvo i demokracija".

Promocije moderiraju Zrinka Turalija Kurtak, Tamara Džebić Šaljan, Luka Šeput i Božidar Petrač.