Prvi znanstveni rad o ženskom klapskom pjevanju

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 23. ožujka 2017. - 9:03

U organizaciji Zaklade Ljubo Stipišić Delmata, u petak 24. ožujka 2017. u Gradskoj loži u Zadru s početkom u 19 sati, održat će se promocija knjige dr.sc. Vedrane Milin Ćurin "Žene u klapskom pjevanju".

U suorganizaciji Narodnog muzeja Zadar i Sveučilišta u Zadru, promotori će biti akademik Jakša Fiamengo, izv.prof.dr.sc. Ivana Tomić Ferić dr.scVito Balić.

U glazbenom dijelu nastupit će ženske klape Garofuli iz Bibinja i Škuribanda iz Zadra. Autorica će ovom prilikom govoriti i o cjeloživotnom učenju klapskog pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
 
Knjiga doktorice znanosti Vedrane Milin Ćurin je prvi znanstveni rad o ovoj temi. Omiški festival dalmatinskih klapa u svojoj je polustoljetnoj povijesti omogućio ženskim klapama predstavljanje javnosti svojih umjetničkih dosega.Poznat je slučaj prve ženske klape "Zadranke" osnovane 1977. U svojoj su bogatoj povijesti dva puta bile apsolutne pobjednice omiškog Festivala natječući se ravnopravno s muškim klapama. Na Festivalu 1990. dobile su posebnu nagradu za doprinos očuvanju dalmatinske, klapske pjesme (čiji je način pjevanja u međuvremenu postao dio svjetske nematerijalne, kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a).