Sjećanje na Tomislava Vučetića

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 26. veljače 2020. - 8:37
Autor: 

U Zagrebu je na jučerašnji dan prije 20 godina,  nakon duge i teške bolesti, umro Tomislav Vučetić, diplomirani inženjer, meteorolog i dugogodišnji ravnatelj Državnoga hidrometeorološkog zavoda.

Tomislav Vučetić  je rođen 24. siječnja 1935. u Herceg Novome. Po završetku Srednje hidrometeorološke škole radi kao meteorološki tehničar na poslovima prognoze vremena. Uz rad je redovito studirao te 1962. diplomirao smjer geofizika s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu na smjeru Geofizika s meteorologijom. Tada počinje raditi u Državnom hidrometeorološkom zavodu, i to kao rukovoditelj vrlo složenog i važnog odjela koji ujedinjuje prognozu vremena, telekomunikacije, elektroniku, aerologiju i zrakoplovnu meteorologiju.

Godine 1980. Tomislav Vučetić postaje ravnateljem Državnoga hidrometeorološkog zavoda i na toj dužnosti ostaje do umirovljenja 1995. Godine 1992., nakon učlanjenja Republike Hrvatske u Svjetsku meteorološku organizaciju, Vučetić postaje prvim stalnim predstavnikom Republike Hrvatske u toj organizaciji.

Tomislav Vučetić bio je vrstan vremenski prognostičar, a u javnosti je posebice bio poznat kao dugogodišnji televizijski komentator vremenskih izvješća. Svojom stručnošću, duhovitim i zanimljivim vremenskim prikazima, pridonio je popularizaciji meteorologije u nas. Kao stručnjak meteorolog zaslužan je i za postavljanje osnova suvremene zrakoplovne meteorološke službe i službe zaštite od tuče. 

Kao ravnatelj Državnoga hidrometeorološkog zavoda pokazao je i dokazao  svestranost poznavanja meteoroloških djelatnosti, kao i svoje organizatorske sposobnosti. Meteorološka služba u Hrvatskoj pod njegovim ravnanjem postiže, pak, zamjetan tehnološki i stručni napredak, a Državni hidrometeorološki zavod postaje uglednim članom međunarodne meteorološke zajednice. 

 

A. V.  i izvor HRT