Spomen kuća I. Gregureviću

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 12. listopada 2020. - 9:29

Centar za kulturu Orašje nakon smrti Ive Gregurevića pokrenuo je inicijativu kako bi se očuvalo sjećanje na tog velikog glumca i čovjeka. Inicijativa ima tri cilja: podizanje spomenika na groblju Karaula, otvaranja spomen kuće u Donjoj Mahali te izradu i postavljanje spomeničke skulpture u Orašju.Prošle godine izrađena  je spomenička skulptura u bronci, visine 2,30 metara i postavljena je u Novom parku u Orašju. Projekt je financiralo Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Prošle godine izrađena  je spomenička skulptura u bronci, visine 2,30 metara i postavljena je u Novom parku u Orašju. Projekt je financiralo Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Spomenik na Karauli završen je pred prvu godišnjicu smrti, a zajednički su ga financirali Vlada Županije Posavske i Općina Orašje. Izrada oba spomenika je povjerena akademskom kiparu Anti Jurkiću.

- U ovoj godini Centar za kulturu Orašje uz potporu Vlade Županije Posavske, od nasljednika sina glumca, Marka Gregurevića, otkupio je veći dio pokretne ostavštine Ive Gregurevića. Posebno mjesto u toj zbirci zauzima više od 30 različitih nagrada i priznanja, među kojima je i šest Zlatnih  arena s Pula film festivala – kazala je Mandica Živković, v.d.ravnatelja Centra za kulturu Orašje i članica inicijativnog odbora za postavljanje spomenika Ivi Gregureviću.

Trenutačno su u tijeku razgovori s nasljednikom o otkupu kuće. Ukoliko odluči zadržati obiteljsku kuću, uz koju je posebno vezan, ostavština će biti izložena u županijskom muzeju.