Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 16. listopada 2018. - 11:34

Velikanu hrvatske književnosti, novinaru te velikom promotoru Hrvatske i njezinih znamenitosti sutra će se postaviti dvojezična spomen-ploča na praškom Karlovom trgu. Upravo s toga je mjesta August Šenoa odlazio na predavanja na tamošnji Pravni fakultet, koji, doduše, nikada nije završio jer se posvetio novinarstvu, pišući za hrvatske i češke listove te prevodeći.

Među prvima Česima otkrio Hrvatsku 

U Pragu je Šenoa napisao svoju prvu novelu, Vječni Žid u Zagrebu, a 1865. i svoju jedinu komediju Ljubica i esej Naša književnost. U češkim novinama pisao je o zbivanjima u Hrvatskoj, ali i tekstove o Dubrovniku i hrvatskoj obali, tako da je među prvima Česima otkrivao ljepote hrvatskog Jadrana. 

- Svojim tekstovima Šenoa je promovirao Hrvatsku i njenu kulturu u Češkoj, a ujedno je stjecao spisateljsko iskustvo i brusio svoj stil. Udaljenost od rodnog Zagreba pomogla je Šenoi da izgradi svoj emotivni odnos prema njemu i može se reći da je Šenoa upravo u Pragu istinski zavolio Zagreb koji će kasnije imati središnje mjesto u njegovom opusu - kaže predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac

Na prigodnoj svečanosti spomen-ploču će otkriti hrvatska veleposlanica u Češkoj Ines Troha, saborski zastupnik i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Vladimir Bilek, spomenuti predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac i nasljednica obitelji Šenoa Jasmina Reis

Idejni nacrt ploče izradio je arhitekt Vlado Milunić, Hrvat koji od 1956. živi u Pragu, suautor svjetski poznate praške zgrade Kuća koja pleše.

Osam spomen obilježja značajnim Hrvatima u Češkoj

Dosad su u glavnom gradu Češke postavljeni spomenik Nikoli Tesli, poprsje Vladimira Preloga te spomen-ploče Stjepana Radića, Andrije Mohorovičića, Josipa Jurja Strossmayera i Vlahi Bukovcu te ploča u čast osnutkaNogometnog kluba Hajduk. Spomen-ploče su postavljene i u Napajedli u čast bana Josipa Jelačića i u Jindřichovu Hradecu u čast bana Nikole Šubića Zrinskog.

Dodajmo kako je u svibnju ove godine imenovana i Ulica Stjepana Radića, povodom 90. godišnjice  smrti tog političara i velikog promicatelja hrvatsko-čeških veza.