Svečano otvorene 53. Vinkovačke jeseni

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 15. rujna 2018. - 11:20
Autor: 

Glazbeno-scenskom priredbom "Pregršt istine" scenaristice Ane Cvenić, nastale po motivima iz djela poznate slavonske književnice Mare Šverl Gamiršek, u Vinkovcima je u petak navečer svečano otvorena manifestacija tradicijske kulture, 53. Vinkovačke jeseni.

Prigodnim govorom sa središnje pozornice na Trgu bana Josipa Šokčevića, vinkovačku jesensku manifestaciju otvorenom je proglasila predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, pokroviteljica 53. Vinkovačkih jeseni, poručivši kako su Vinkovačke jeseni postale dio kulturne i povijesne baštine Hrvatske kao i Europe i svijeta.

"Ovo je godina Europske kulturne baštine i Vinkovačke jeseni se u to jako dobro uklapaju jer ovo što ćemo vidjeti kroz ove dane Vinkovačkih jeseni pokazuje našu kulturnu baštinu i ciklus života iz vremena kada smo živjeli uz prirodne cikluse, sjetvu i žetvu",  rekla je Grabar Kitarović. Istaknula je da Vinkovačke jeseni slave život i plodove rada vrijednih ratara kao i bogatu hrvatsku povijest. 

 Brojnim posjetiteljima, među kojima su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Željko Reiner, izaslanica predsjednika Vlade ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, đakovački-osječki nadbiskup Đuro Hranić, saborski zastupnici te brojni drugi predstavnici političkog i javnog života, obratio se i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je rekao da Vinkovčani kroz Vinkovčane jeseni žele pokazati bogatu baštinu hrvatskog naroda.

"Ove godine smo izabrali za temu "Pregršt istine" jer istina je jedna, ono što nije strano duši narodnoj, što je niklo iz našeg života da bi ostalo za budućnost. U ovo moderno vrijeme kada se izvorne vrijednosti potiskuju, pa i zaboravljaju, mi kroz Vinkovačke jeseni želimo pokazati bogatu kulturnu baštinu hrvatskog bića, ne samo Slavonije nego i cijele Hrvatske", poručio je Bosančić. 

53. Vinkovačke jeseni održavaju se od 7. do 16. rujna, a posljednja tri dana manifestacije tradicionalno se održavaju središnje priredbe, današnja Svečanost otvorenja, Državna smotra hrvatskog izvornog folklora u subotu dok će se u nedjelju, kada manifestacija i završava, održati Svečani mimohod sudionika i revija konjskih zaprega.

Ulicama i trgovima Vinkovaca u pjesmi i plesu proći članovi više od 70 folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva koje njeguju hrvatski izvorni folklor.  U reviji zaprega proći će, 30-tak konjskih zaprega te 20 konjanika.