Svjetski festival animiranog filma Animafest

Time to read
4 minutes
Read so far

Srijeda, 23. rujna 2020. - 9:18
Autor: 

Svjetski festival animiranog filma Animafest unatoč nedaćama, od epidemioloških do prostornih, nije odustao i njegovo trideseto izdanje od 28. rujna do 3. listopada donosi vrhunske filmove aktualne svjetske produkcije, poručili su organizatori u utorak na konferenciji za novinare.

Za ulazak u najprestižniju konkurenciju Animafesta, kratkometražnu, tražili su se visokokvalitetni filmovi koji se po nečemu ističu. "Izabrali smo 40 filmova od 861 prijavljenih iz 27 zemalja, što je manje od pet posto, no tu su i četiri hrvatska filma", rekao je Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj festivala.

"S Odsjeka za animaciju i nove medije ALU svake godine dolaze novi studenti od kojih se neki razviju u vrlo zanimljive autorske ličnosti, konkurencija se zaoštrava, pa filmovi koji uđu u međunarodno natjecanje ne ulaze samo zato što su domaći, što potvrđuje i da sudjeluju na drugim važnim svjetskim festivalima", ocijenio je Šuljić.

Po njegovim riječima, ovogodišnji izbor filmova pokazuje veliku tematsku, likovnu i tehničku raznovrsnost, a odličnih ima u svim programima i svatko će naći nešto što mu se sviđa. Prikazat će se, među ostalim, filmovi Andreasa Hykadea, Piotra Dumałe, Theodorea Usheva i Atsushija Wade.

Šulijć je zadovoljan i SC-om kao novim mjestom održavanja koje ima, smatra, potencijal da postane kulturni centar kakav grad sada nema, a u čije kino može stati skoro 300 ljudi.

"Preporučujem ljudima da dođu jer je ovo programski i dalje vrhunski svjetski festival, s najboljim od najboljeg što se događa u animaciji", istaknuo je.

S više od 300 filmova iz 40 zemalja, odabranih među njih oko 1800, festival će se, osim u Kinu SC, održavati u Teatru &TD, Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama,

Hrvatski filmovi: autori se vesele reakcijama publike uživo

U međunarodnom natjecanju od hrvatskih filmova sudjeluju "Arka" Natka Stipaničeva, "Umorstvo u katedrali" Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, spot "The Closing Door" Lucije Mrzljak za pjesmu oskarovca i dobitnika Emmyja Glena Hansarda te "Toomas ispod doline divljih vukova" Chintis Lundgren.

Među 40 filmova Natjecanja studentskog filma, izabranih između 900 prijava, dvije su hrvatske autorice, Kata Gugić (Cockpera) i Sunčana Brkulj (I'm Not Feeling Very Well). Sve projekcije Natjecanja studentskog filma besplatne su zahvaljujući sponzorstvu Zagrebačke banke.

Animafest donosi i uvid u aktualnu hrvatsku animiranu produkciju - Natjecanje hrvatskog filma s ukupno 19 djela, a na posebnoj projekciji 1. listopada bit će prikazana hrvatska premijera dugometražnog filma Dalibora Barića "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa".

Matija Pisačić i Tvrtko Rašpolić rekli su da se vesele reakcijama publike i projekciji uživo, a ne online, dodavši da će se njihovo "Umorstvo u katedrali" razviti u animiranu seriju, bude li interesa i sredstava.

Lucija Mrzljak objasnila je kako se s Glenom Hansardom slučajno upoznala u Estoniji nakon njegovog koncerta, a kasnije joj se javio jer mu se svidjelo što radi te joj dao na izbor da napravi spot za bilo koju od njegovih pjesama.

Kata Gugić rekla je da joj je drago što će se njezina "Cockpera" prikazati na festivalu na kojemu je kao volonterka razvila interes za pojedine tehnike animacije. Priču utemeljenu na Ezopovoj spojila je s operom jer je ljubiteljica kazališta, u kojemu je radila scenografije i kostimografije.

Među gostima festivala i dobitnik Nagrade za životno djelo

Među više od 70 gostiju festivala ističe se dobitnik Nagrade za životno djelo Georges Schwizgebel koji je, rekla je producentica Paola Orlić, potvrdio dolazak na otvorenje kada će mu nagrada biti uručena.

Animafest mu je pripremio i retrospektivu u sklopu programa Majstori animacije, koju će popratiti izložba "Majstor poetskih vizija" u Galeriji Kranjčar.

Producentica Matea Milić najavila je program zemlje u fokusu - ove je godine to Mađarska, koja će se predstaviti kroz šest opsežnih programa koje kurira povjesničarka animacije Anna Ida Orosz, s posebnim naglaskom na suvremeno žensko pismo.

U žiriju Velikog natjecanja kratkometražnog filma, bit će francuska producentica i programska selektorica Clémence Bragard, animacijska novinarka i producentica filmske glazbe intrigantne biografije Nancy Denney-Phelps, talijanska autorica Martina Scarpelli, doajen našeg eksperimentalnog filma Vladislav Knežević i mlada mađarska zvijezda animacije Réka Bucsi.

Žiri za Natjecanja studentskog i hrvatskog filma objedinjen je i u njemu su francuski autor i selektor Laurent Crouzeix, kineska umjetnica s francuskom adresom Hefang Wei i banjalučki redatelj, producent i profesor, idejni tvorac Animacikla Mladen Đukić.

Članovi žirija Scarpelli, Bucsi i Wei u Zagrebu će održati i masterclassove, a ukupno će se ih na festivalu biti sedam, među kojima se ističe onaj Petera Ramseyja o nastanku Oscarom nagrađenog filma "Spider-Man: Into the Spiderverse".

Dio programa Animafest PRO je i međunarodni simpozij o suvremenoj animaciji Animafest Scanner VII, koji će se održati 29. i 30. rujna u Teatru &TD, s tri panela, a pozvani govornik dobitnik je Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije Chris Robinson.

Izložbe i retrospektive u popratnom programu

Orlić je najavila i izložbu "Iza kulisa 2", koja će u Galeriji ULUPUH okupiti 'making of' radove autora čiji su filmovi zaslužili nastup u Velikom natjecanju..

Retrospektivni programi bit će posvećeni japanskoj autorici Yoriko Mizushiri, koja je napravila ovogodišnji vizual festivala, Zagrebačkoj školi crtanog filma, uz osvrt Borivoja Dovnikovića Borde na 1972. godinu i Pavlu Štalteru, a obilježit će i 60. rođendan festivala u Annecyju ponajboljim radovima francuske animacije u izboru umjetničkog ravnatelja Marcela Jeana.

Pročelnica zagrebačkog Ureda za kulturu Milana Vuković Runjić rekla je da joj je osobito drago što Animafest sa svojim filmovima odlazi u brojne zagrebačke kvartove, u suradnji s kulturnim centrima i što će dati dobar uvod u bogatu zagrebačku festivalsku jesen.

Festival se prilagodio novim uvjetima pa će omogućiti besplatno online praćenje u školama i vrtićima Natjecanja filmova za djecu, a za najmanje je pripremljen i Obiteljski program, koji osim u Kinoteku ove godine odlazi u Travno, Trešnjevku, Dubravu, Sesvete i Maksimir kao dio "Animafesta u Vašem kvartu". Ulaz na sve programe u kulturnim centrima je besplatan.

Obiteljski program počinje u subotu 26. rujna u Kinoteci, te u Kinu Metropolis MSU-a s dugometražnim filmom "Slavna invazija medvjeda na Siciliju" Lorenza Mattottija.

Radionica optičkih igračaka za djecu održat će se u Medijateci Francuskog instituta 3. listopada.

Ulaznice i festivalske iskaznice mogu se kupiti online na: animafest.kupiulaznicu.hr. te tijekom festivala na blagajni Kina SC.

Ulaz na projekcije Natjecanja studentskog filma, programe koji su posebno označeni u rasporedu, Animafest PRO te na popratna događanja je besplatan.

(Hina) xagrb ydgk