U inozemstvu će se glasovati u 42 države

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 22. lipnja 2020. - 9:16
Autor: 

Osim u Hrvatskoj, izbori za Hrvatski sabor održat će se u još 42 države diljem svijeta, pet manje u odnosu na predsjedničke izbore u prosincu. U srpnju se, tako, neće glasovati u Alžiru, Brazilu, Čileu, Indoneziji i JAR-u, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu.Broj birača iz tih pet država koji su glasovali na proteklim izborima nije velik. Na predsjedničkim ih je ukupno glasovalo 88, na prošlim izborima za Sabor 126.

Iako se u javnosti špekuliralo da zbog pandemije koronavirusa neće biti moguće glasovati u Kanadi, Velikoj Britaniji i Irskoj, to sada nije slučaj.

DIP je objavio popis država i biračkih mjesta, ukupno ih je 112, a najviše ih je, 45, u Bosni i Hercegovini. Sva će biti otvorena u gradovima sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava. Najviše ih je u Mostaru (20), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2).

Za Njemačku je određeno 11 biračkih mjesta, po dva u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu te u generalnim konzulatima u Düsseldorfu, Frankfurtu, Münchenu i Stuttgartu, dok će jedno mjesto biti otvoreno u generalnom konzulatu u Hamburgu.

U Australiji će se moći glasovati na četiri biračka mjesta: u veleposlanstvu u Canberri te u generalnim konzulatima u Sydneyu, Melborneu i Perthu.

Četiri su biračka mjesta predviđena i za SAD, u veleposlanstvu u Washingtonu te u generalnim konzulatima u New Yorku, Los Angelesu i Chicagu.

Za Italiju su određena tri mjesta: u veleposlanstvu u Rimu te u konzulatima u Trstu i Milanu.

Po dva će biračka mjesta biti na raspolaganju Hrvatima u Srbiji - u Beogradu i Subotici, u Crnoj Gori - u Podgorici i Kotoru, u Austriji (oba u veleposlanstvu u Beču), u Mađarskoj – u Budimpešti i Pečuhu, Švicarskoj – u Bernu i Zürichu te u Kanadi – u Ottawi i Mississaugi.

U inozemstvu mogu glasovati hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili pak imaju hrvatske osobne iskaznice s upisanim prebivalištem u inozemstvu na temelju kojih su automatski registrirani za glasovanje. Glasovat će moći i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Izbori za 10. saborski saziv u Hrvatskoj će se održati u nedjelju, 5. srpnja, a u inozemstvu u subotu, 4. i nedjelju, 5. srpnja. 

U Sabor ćemo birati 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati 'dijaspora', odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici.

Izvor: HINA