U Zagrebu predstavljena knjiga Franje Topića "Teologija povijesti i Hans Urs von Balthasar“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 08. studenog 2015. - 11:18
Autor: 

U Dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu u četvrtak, 5. studenog, predstavljena je knjiga mons. prof. dr. Franje Topića, pod nazivom „Teologija povijesti i Hans Urs von Balthasar“.

O knjizi su govorili: prof. dr. Pavo Barišić, prof. dr. Lino Veljak i novinar i kolumnist Branimir Pofuk.

„Knjiga je skromna kao i Franjo, nije velika opsegom i nema ni pretenziju protumačiti cijelo djelo Hansa Ursa von Balthasara, niti ima pretenziju cjelovito odraditi temu. Unatoč tome, knjiga je vrijedna, i ja ću navesti dva razloga zbog kojih mislim da je dobro da se ova knjiga pojavila. Jedan je zbog same teme teologija povijesti. U knjizi je autor opisao stanje s literaturom iz teologije i filozofije povijesti na hrvatskom jeziku u posljednjih nekoliko desetljeća. Tu se pokazuje da nema preveliki broj literature, ali iz područja filozofije povijesti ima nešto na tu temu, ali znatno manje“, istakao je prof. dr. Pavo Barišić.

Prof. dr. Lino Veljak pojasnio je da je ovo prva monografija posvećena Hansu Urs von Bathasaru koja je pisana na hrvatskome jeziku, kao i da je to prva monografija koja govori o teologiji povijesti. Veljak je naglasio da će svi oni koji su zainteresirani za problematiku filozofsko-teorijskog pristupa, problematiku suvremene filozofije ili teologije sigurno pročitati ovu knjigu.

Govoreći o knjizi, novinar Branimir Pofuk je istakao da je ova knjiga pisana laganim jezikom, te da je zbog toga dostupna širokoj publici, i unatoč tome što je bogata teološkim mislima, one danas "teško zaživljavaju u praksi".

Na samom kraju, posjetiteljima se obratio i sam autor knjige, mons. prof. dr. Franjo Topić, koji je govorio o tome kako ova knjiga predstavlja magistarski rad, te da ju je napisao s dosta truda: "Ovaj sam tekst napisao sa svega 27 godina. Došao sam u Italiju bez poznavanja talijanskog jezika, ali sam magistarski napisao uz dosta truda što zbog same materije, što zbog jezika. Da sam tada znao koliko je Balthasar težak kao autor možda ga nikada ne bih izučavao, ali mi je ubrzo postao inspiracija i to je ostao do danas. Jako sam puno vremena trošio, a i danas trošim na Napredak. Zbog toga je moj znanstveni rad ispaštao. No, nije mi žao, jer ipak rad u Napretku za mene je prizemljivanje teologije."

Predstavljanju knjige nazočio je i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.