Upečatljivo otvorenje 71. Dubrovačkih ljetnih igara u starom Portu

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 11. srpnja 2020. - 11:56
Autor: 

Podizanjem zastave Libertas na dubrovačku tvrđavu Svetog Ivana i uz Gundulićevu  'Himnu slobodi' u dubrovačkom starom Portu u petak navečer svečano su otvorene 71. Dubrovačke ljetne igre, s upečatljivim scenskim prikazom i umjetničkim izvedbama u luci i na barkama na moru. Tijekom igara do 25. kolovoza u 47 dana na trinaest scenskih i ambijentalnih lokacija, većinom hrvatski umjetnici izvest će 50-tak dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.

Ovogodišnje svečano otvorenje režirala je Marina Pejnović. Glazbu su izveli Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija, Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera, pijanist Aljoša Jurinić, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i Ivan Bonačić na saksofonu, a na otvaranju je nastupio i Festivalski dramski ansambl te Folklorni ansambl Linđo.
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković u svom je govoru istaknuo kako je globalna pandemija nametnula nova pravila, ali je kontinuitet Igara sačuvan.

Vrata dobrodošlice otvaramo okruženi vjernim štitovima - Lazaretima, Lokrumom i tvrđavom sv. Ivana

„Tradicija je neprekinuta, a vrata dobrodošlice umjetnosti otvaramo pod dubrovačkim mirima, okruženi našim vjernim štitovima - Lazaretima, Lokrumom i tvrđavom sv. Ivana. Kao snažno identifikacijsko obilježje Dubrovnika, Igre su iznikle upravo iz kreativne tradicije njegovoga puka i nose pečat autentičnog ambijenta drevnog grada“, rekao je Franković.
 Dubrovački gradonačelnik rekao je i da, kao u svakom vremenu velikih nevolja i tegoba, tako i u ovome našem, maske padaju i otkrivaju se prava lica.
„Čuli smo kuknjavu onih koji su još jučer slavili nagomilavanje tezora. Svjedočili smo jadikovkama onih koji preziru zajednicu, kojima Grad i Država predstavljaju problem. Najednom su taj isti Grad i Državu molili za pomoć. Jer kada se tezoro nakuplja, sve je u redu, ali kada ga počne manjkati - Grad i Država im više nisu smetnja. Pritiscima nismo podlegli. Naša zadaća u krizi je - misliti o svima. A ponajviše o onima koji su najranjiviji. I tako smo postupili. Najprije smo se pobrinuli za najugroženije, a onda i za sve ostale. Pravedno i prema potrebama“, poručio je Franković.

Hirovita Fortuna od nas traži da budemo jakog duha !

 „Ne smijemo dopustiti da oni koji sebe vide iznad zajednice, koji sebe vide kao neke gospodare iz sjene, ostvare svoje naume. Pogotovo sada, jer su krize pravi trenutci za smutljivce svih vrsta, za ljude nahvao. Ti koji misle da tezorom mogu vladati zajednicom i da mogu kupiti ama baš sve - grdno se varaju“, kazao je.

 „Živimo u gradu koji je znao odgovoriti svakoj opasnosti i pošasti koja mu je došla na vrata“, istaknuo je Franković.
 „Danas, kada je Dubrovnik suočen s novim izazovima, upravo u povijesti nalazimo snažan oslonac i vodiča ! Hirovita Fortuna od nas traži da budemo jakog duha, prizemni, smireni i strpljivi, integralni ljudi, ljudi nazbilj. I da se, sada više nego ikad, okrenemo jedni drugima“, zaključio je Franković.
Otvaranju su nazočili brojni visoki uzvanici, među kojima predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Branko Bačić, izaslanica premijera Andreja Plenkovića ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ministri Darko Horvat i Vesna Bedeković, predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj te mnogi drugi posjetitelji.

(Hina)