XIII. Gumbekove dane otvara u petak nova premijera Histriona

Time to read
3 minutes
Read so far

Četvrtak, 03. prosinca 2020. - 9:49
Autor: 

Premijera predstave "Na parove razbroj s'" u režiji Ivana-Gorana Viteza otvara u petak, 4.prosinca, u Histrionskom domu festival kabareta XIII. Gumbekove dane, koji do 19. prosinca donose još 10 predstava kabaretskoga predznaka u utrci za festivalske nagrade.

Festival koji Glumačka družina Histrion organizira u sjećanje na velikog prijatelja i glumca toga kazališta Mladena Crnobrnju Gumbeka najavio je na konferenciji za novinare u Histrionskom domu ravnatelj toga kazališta Zlatko Vitez.

Istaknuo je kako mu je drago što će se festival, čije je tradicionalno održavanje u ožujku moralo biti otkazano zbog izbijanja pandemije, ipak održati, te u epidemiološki prilagođenom izdanju donijeti pred zagrebačku publiku još jedan niz uspješnica kabaretskoga predznaka.

Festival tradicionalno otvara premijerni naslov Histriona, ove godine kazališna hit-komedija iz pera slavnog dramatičara Petera Quiltera "Dueti", koju je za Histrione redatelj Ivan-Goran Vitez preveo s atraktivnim naslovom "Na parove razbroj s'". Riječ je o trećem premijernom naslovu Histriona od izbijanja pandemije, naglasio je Zlatko Vitez, nakon ljetne predstave "Mačak u vreći" i "Gle, kako dan lijepo počinje" kojom je u listopadu otvoren festival Bobijevi dani smijeha.

"Sada otvaramo Gumbekove dane s komedijom Petera Quiltera, koja uz puno natruha kabareta propituje kaotičan svijet ljubavi i veza" kazao je Vitez. Napomenuo je da to nije prvi put da Quilter igra u Histrionima, gdje je već postavljena njegova velika svjetska uspješnica, glazbena komedija "Famozna", koju je prije par godina režirao Krešimir Dolenčić.

"U smislu hitologije ovaj njegov tekst, igran svugdje u svijetu s puno uspjeha, predstavlja svojevrsni nastavak toga komada", dodao je Vitez.

Režiju, kao i scenografiju, potpisuje Ivan-Goran Vitez, koji je svoju treću redateljsku suradnju s Histrionima najavio kao jako zabavnu i brzu predstavu sastavljenu od četiri zasebne, različite priče o četiri para od kojih svaki tematizira neku neobičnu vrstu ljubavi, "pa se čini gotovo kao da je riječ o odvojenim predstavama".Tekst je, kako je napomenuo, adaptiran i lokalno prilagođen, pa je rezultat komad "koji izgleda kao da je napisan za hrvatsko podneblje".

Četiri para koje nalazimo u četiri ključna trenutka igraju "histrionski glumački prvaci" Ana-Marija Percaić i Hrvoje Klobučar koji su, po redateljevim riječima, dobili težak zadatak da naprave četiri posve različite uloge te su "kroz taj poker parova pokazali svu širinu svojeg glumačkog talenta". Klobučar je predstavu najavio kao hommage Gumbeku kroz kabaretski uvezane odvojene priče, "kako one ne bi bile samo priče, nego da se kroz međutekstove međusobno povezuju rušeći četvrti zid". U središtu prve priče je dvoje ljudi u srednjim godinama koji su se spojili preko aplikacije za dejtanje, a bavi se onim što se događa kad se konačno nađu licem u lice. Drugi par čine modni dizajner i pohotna tajnica, gdje je napravljena zamjena uloga pa žensku ulogu igra Klobučar.

"U trećoj priči, bračni par koji je bukirao putovanje pa se potom razveo ipak odlučuje otići na put, a u četvrtoj imamo jednu nježnu i toplu priču brata i sestre koja se odvija deset minuta prije početka njezina vjenčanja i tematizira što se dogodi kad baš tada sve krene po zlu", rekla je Percaić.

Još deset predstava u konkurenciji za festivalske nagrade

Na XIII. Gumbekovim danima gostovat će još deset predstava. U subotu, 5. prosinca, u programu je predstava "Mistero Buffo" Darija Foa u produkciji TheARTO PROJEKTa iz Zagreba redateljice Lee Delong. U utorak, 8. prosinca, na programu je "Bilježnica Robija K." zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh, redateljsko viđenje Marine Pejnović poznatih kolumni Viktora Ivančića. Kerempuh će na Gumbekovim danima nastupiti i 16. prosinca, sa svojom novom uspješnicom, "Predsjednici&ca" Tarika Filipovića i Borisa Svrtana.

Festival će ugostiti i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu s "bajkom za odrasle" Roberta Plemića "Rosa E" (9. prosinca). U četvrtak, 10. prosinca, u programu je "Vla vla vlajland cabaret" Ivana Lea Leme u produkciji Kazališta Moruzgve iz Zagreba, "kolerično-melodramatični dramsko-kabaretski mono maraton".

Jan Kerekeš glumi u nagrađivanoj komediji "Krtice" Kerekesh teatra iz Varaždina u režiji Ljubomira Kerekeša (11. prosinca), a Gradsko kazalište mladih iz Splita nastupit će 12. prosinca s komadom "SF Cabaret SPLIT IN SPACE" redatelja Ivana Lea Leme koji u tom omnibusu od tri priče i glumi. Teatar &TD iz Zagreba na pozornici Histrionskog doma izvest će u utorak, 15. prosinca, glazbenu komediju "Hamlet za svakoga" Sebastiana Seidela u režiji Lovre Krsnika.

U četvrtak 17. prosinca publika 13. Gumbekovih dana moći će uživati u još jednoj premijeri, glazbeno-satiričnome komadu "Eurosong Future Show" Zorana Brajevića u produkciji Umjetničke organizacije Canta iz Zagreba, čiju režiju ponovo potpisuje Ivan Leo Lemo. U petak, 18. prosinca, Mladen Medak Gaga nastupa u Histrionskom domu sa satiričnom monokomedijom "Sratnik", produkciji Eventuala iz Bjelovara.

XIII. Gumbekove dane zatvorit će u subotu, 19. prosinca, tradicionalna dodjela festivalskih nagrada, o kojima ove godine odlučuje žiri koji čine Mira Muhoberac, Marta Crnobrnja i Branko Babac kao glas publike. Nakon proglašenja ovogodišnjih laureata, bit će upriličena još jedna izvedba predstave "Na parove razbroj s'".

Ravnatelj Histriona Zlatko Vitez istaknuo je da se festival održava uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera te se nada da će i u ovim okolnostima privući publiku. "Mislim da smo uspjeli unatoč okolnostima organizirati kvalitetan festival, i pozivamo publiku da nam se pridruži", poručio je.

(Hina)