Za vikend se očekuje ciklona u Hrvatskoj; u Crnoj Gori obilne količine padavina

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 10. listopada 2015. - 9:06
Autor: 

Za vikend u Hrvatsku stiže prilično snažna ciklona koju su članovi udruge Crometeo nazvali Kristijan.

Ona će u priobalne krajeve donijeti obilne kiše, a u nedjelju ujutro njezin će se centar nalaziti usred Jadrana.

Europska meteorološka stranica Meteoalarm objavila je za subotu narančasti alarm za cijelo priobalje od Istre do Dubrovnika – na sjeveru za vjetrove, a na jugu za oborine i vjetrove.

U dubrovačkoj regiji stranica najavljuje obilne oborine čije bi se količine mjestimice mogle kretati između 60 i 80 mm. Iste krajeve očekuje i jako, mjestimice olujno jugo čija će srednja brzina biti oko 40 km/h, a najjači udari jači od 65 km/h.

Slično, ali malo manje ekstremno nevrijeme zahvatit će i splitsku regiju. I ondje će biti obilne kiše s količinama između 40 i 60 mm. Puhat će jaka na udare i olujna bura srednje brzine veće od 40 km/h s najjačim udarima jačim od 65 km/h.

U sjevernom priobalnom području oborine neće biti tako izražene, ali će vjetar biti još jači. Puhat će jaka i olujna bura, podno Velebita na udare i orkanska. Srednja brzina vjetra kretat će se 40 do 60 km/h, a najjači udar prelazit će 90 km/h.

Oborine bi u nedjelju prijepodne mogle biti još obilnije. U takvim okolnostima mjestimice se mogu očekivati i poplave i zastoji u prometu.

U Crnoj Gori će tijekom vikenda biti oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Očekuju se obilne količine padavina, intenzivnije u subotu u kasnim popodnevnim satima, tijekom noći i u nedjelju.