„16 dana akcija protiv nasilja nad ženama“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 28. studenog 2014. - 9:41
Autor: 

U sklopu kampanje 16 dana akcija protiv nasilja nad ženama, Centar za žensko i mirovno obrazovanje Anima će 29. studenog (subota) od 11 do 13 sati realizirati akciju „Sve smo meta“ povodom obilježavanja Međunarodnog dana braniteljski/a ljudskih prava.

Cilj je da se skrene pažnja javnosti na nasilje i kršenje ljudskih prava aktivistica koje se bore za ženska prava u Crnoj Gori, a koje je postalo svakodnevna pojava.

U Crnoj Gori se kontinuirano vodi politika nasilja prema aktivisticama koje se svakodnevno zalažu i bore za svoja prava. Aktivistice su izložene različitim vidovima pritiska. Nepriznavanje specifičnih rizika od strane institucija sistema prema aktivisticama ljudskih prava što je i dokaz napada na Vanju Ćalović, aktivisticu su drastičan primjer nasilja nad ženama koja se bore za svoja prava.

8. ožujka 1999. izglasana je UN deklaracija o pravima aktivista čime ovaj dokument obvezuje državu da unaprjeđuje i primjenjuje sva ljudska prava i sloboda. Članice Anime zahtijevaju da se osigurati uvjeti za neometan rad aktivistica ljudskih prava, da se poštuje integritet aktivistica i da se ne dozvole i ne reagira na svako kršenje ljudskih prava aktivistica i pokaže senzibilitet i značaj za one čija ljudska prava aktivistice štite.