7. Međunarodni festival KotorArt

Time to read
6 minutes
Read so far

Nedjelja, 10. svibnja 2015. - 10:10
Autor: 

U cijelosti vam prenosimo program 7. Međunarodnog festivala KotorArt-a, koji će biti otvoren 25. lipnja:
7. Međunarodni festival KotorArt biće svečano otvoren 25. juna nastupom Crnogorskog simfonijskog orkestra, a trajeće do 14. avgusta, kroz simultano odvijanje osam programskih segmenata. Ideja vodilja i ovogodišnjeg festivala jeste afirmisanje Kotora, grada koji pripada svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a, kao kulturne prijestonice Crne Gore, u kojoj su naslijeđe i istorija oživljeni savremenom umjetnošću koja predstavlja dijeljeno dobro u javnom prostoru. I ove godine festival se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Kotor i UNESCOa, a sponzori festivala su Luka Kotor, Luštica bay i Hellenic Coca Cola. Novina ovogodišnjeg festivala je partnerstvo sa DukleyEuropean Art Community, kroz zajedničko organizovanje nekoliko izložbi, čime će program festivala biti proširen i na vizuelne umjetnosti. U težnji da programira ne samo umjetničke kreacije, nego i susrete, diskusije, javnu riječ i (samo)promišljanje, ove godine biće organizovani i javni razgovori na temu evaluacije i razvoja samog festivala. Festival u sedmo izdanje ulazi sa novim vizuelnim identitetom, koji je kreirao Studio Pixella.
Don Brankovi dani muzike od 25. juna do 14. avgusta u svom četrnaestom izdanju donose do sada najobimniji program od 16 koncerata u glavnom, i šest u pratećem programu. Koncerte raznolikih žanrova i stilova, u različitim kotorskim ambijentima, izvešće renomirani muzički umjetnici, od kojih će većina u Kotoru i Crnoj Gori nastupiti po prvi put: violinisti Nemanja Radulović i Patricija Pjekutovska, pijanisti Elena Baškirova i Albert Mamriev, sopran Katarina Jovanović, gudački kvartet Henchel, Dubrovački klavirski duo, dirigenti Mladen Tarbuk, Nikolay Lalov, Claude Villaret, Crnogorski simfonijski orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar i Festivalski orkestar KotorArta. U off programu nastupiće, između ostalog, Gibonni sa Matijom Dedićem, a kao i svake godine, osmišljeni su i posebni koncerti: koncert učenika Muzičke škole Kotor, te nastup slijepih muzičara iz regiona, kojim festival želi da skrene pažnju na ove izuzetne ljude i njihov trnovit put do uspjeha na ovim prostorima. Poseban koncert, koji će realizovati novoformirani Crnogorski vokalni ansambl „Luča", uz učešće glumice Varje Đukić, obilježiće 450 godina od smrti kotorske svetice Blažene Ozane. Ideji oživljavaja gradskih trgova doprinjeće Džez orkestar, koji će nastupiti na kotorskim pjacama i imati svoje veče pod nazivom „Igranka", sa hitovima 60ih i 70ih. Na trgovima grada odvijaće se i KotorarTić, desetodnevne radionice za djecu. Program ovogodišnjeg festivala karakteriše mnogo premijernih izvođenja u Crnoj Gori, i jedna svjetska premijera - djelo mlade crnogorske kompozitorke Nine Perović komponovano u povodu 450 godina smrti Blažene Ozane, koje je nastalo po porudžbini KotorArta. Posebna pažnja posvećena je i programu Festivalskog orkestra, koji će izvoditi muziku iz zemalja iz kojih dolaze dirigenti - kompozicije iz Brazila, Švajcarske i Bugarske, koje do sada nisu izvođene u Crnoj Gori.
Međunarodni festival klapa u Perastu će od 26. do 28. juna okupiti elitne izvođače i teoretičare klapskog stvaralaštva iz regiona. U takmičarskom dijelu programa, klape će se takmičiti u muškoj, ženskoj i mješovitoj, kao i kategoriji „nova klapska pjesma" (pjesme napisane za premijerno izvođenje u Perastu). Među učesnicama su i međunarodno i regionalno višestruko nagrađivane predstavnici a capella pjevanja, poput ženskih klapa Oršulice (Vodice), Kapric (Zadar), Ćakulone (Zagreb), Ankora (Podstrana), Neverin (Kaštel Lukšić), i muških klapa Kaše (Dubrovnik), Sagen (Zagreb), Sebeniko (Šibenik) i Bunari (Vodice). Iz Crne Gore, učestvovaće ženske klape Alata i Vox Mirus, te muška Assa Voce iz Podgorice, zatim ženske klape Bellezza iz Tivta i kotorske Maris i Incanto, i mješovita tivatska klapa Stradioti. U revijalnom dijelu progama klape učesnice će izvoditi izvorne pjesme iz krajeva iz kojih dolaze i tako ponuditi publici pravi muzički spektar stilova. U cilju popularizacije klapskog pjevanja, čuvanja i njegovanja ovog vida nematerijalne kulturne baštine, u sklopu festivala biće promovisan i festivalski časopis Lirica br. 3, antologijsko izdanje klapskih pjesama bokeljskih autora 20. vijeka, te promovisana knjiga Ludvik Kuba: Pjesme dalmatinske iz Boke, koja uz 155 notnih zapisa iz 1907. godine sadrži i naučne kritike i studije od izuzetnog značaja za etno-muzikologiju Crne Gore.
23. Kotorski festival pozorišta za djecu održaće se od 01. do 12. jula, u proširenom izdanju od dvanaest, umjesto uobičajenih deset dana trajanja. Fokus ovogodišnjeg izdanja festivala je na crnogorskom pozorištu za djecu i mlade, vrednovanju njegovih dostignuća i razmatranju mogućnosti daljeg razvoja. Pet premijera (Čarobnjak iz Oza, Mačak u čizmama i Bajka o ribaru i ribici Gradskog pozorišta Podgorica, te Ivica i Marica Zetskog doma i Pazi, zebru gazi tivatskog Centra za kulturu) i i tri reprize sopstvenih (ko)produkcija festivala iz proteklih nekoliko godina (Guliver, Kako rastu veliki ljudi, i Kinez) sačinjavaće svojevrsni showcase, koji će predstavljati i priliku da se zvanično najavi osnivanje profesionalnog pozorišta za djecu i mlade u Kotoru. Na festivalu će se predstaviti umjetnici iz preko 15 zemalja, od SAD-a do Kine, a po prvi put Kotor će ugostiti renomirane stvaraoce iz Norveške, i to sa predstavom namijenjenom bebama. Niz programa biće posvećeni mladima, kao i osjetljivim društvenim grupama. Ovogodišnji festival obilježiće i izuzetno kvalitetan i obiman edukativni program, kao i izložbe, koncerti, književne i multimedijalne večeri, ekološki programi, filmovi, instalacije. Osim toga, festival će omogućiti grupi djeci iz cijele Crne Gore da budu specijalni gosti tokom cijelog festivala, promovišući tako pravo svakog djeteta i mlade osobe na dostupnost kulturnih sadržaja u jednom društvu.
Kotor arTeatar baziran je na pokretanju pozorišne istraživačke labaratorije, koja za polazište ima kulturno nasljeđe, kulturni pejzaž, ljude i događaje koji su označitelji grada Kotora. Kroz javne razgovore i debate, istraživački rad i analize dobijenih narativa dolaziće se do materijala za razvoj pozorišnih projekata koji će za protagonistu, u nekoliko narednih izdanja festivala, na raznovrsne načine, imati sam Kotor. I ove godine biće reprizirana predstava Njegoš, vatre (koprodukcija Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Međunarodnog festivala KotorArt), autorski projekat Radmile Vojvodić i Paola Mađelija, koja se od 2010. godine ekskluzivno izvodi u prostoru starog kotorskog zatvora.
Kotor APSS, platfoma za promišljanje arhitekture i razvoja grada u odnosu na kulturnu baštinu, graditeljsko nasljeđe, savremene tendencije u razvoju gradova i probleme nastale u planiranju prostora usljed ubrzanog razvoja u zemljama u tranziciji, u ovogodišnjem izdanju od 14. do 18. jula zaključiće prvi, četvorogodišnji ciklus. Rezultati rada proteklih godina, biće sumirani kroz KotorAPSS Forum, koji će se kroz simpozijum, panel-diskusije i prezentacije baviti odnosom grada i njegovog graditeljskog nasljeđa i kulturne baštine, te o projektovanjem i dizajniranjem u odnosu na ono što su zahtjevi turističkog tržišta danas. Okosnica razvoja crnogorskog grada nisu samo političke agente i urbanistički planovi, nego građanske inicijative i promišljanje o prostoru, prije svega kroz programe kulture koji gradske prostore koriste na inovativne načine. Zbog toga, učesnici Foruma su ne samo predstavnici aktuelne arhitektonske prakse, nego i profesionalci koji se bave dizajnom, brendingom, strateškim razvojem gradova, menadžmentom u kulturi, izdavaštvom i biznisom, među kojima treba izdvojiti predavače Jurgen Mayer H, Shohei Shigematsu - OMA, Ian Anderson - Designers republic, i Tyler Brule - Monocle. Kotor APSS je nedavno odabran da bude dio EU projekta Social Innovation - Driving Force of Social Change kao jedan od najznačajnijih projekata društvenih inovacija u Evropi.
Ovogodišja Pjaca od filozofa, koncipirana kao međunarodni filozofski simpozijum na temu ljubavi, pod nazivom (Per)verzije ljubavi , 28. i 29. jula baviće se kompleksnim i goruće aktuelnim pitanjima promišljanja i re-invencije ljubavi, u današnje doba sveopšte hiperseksualnosti, a sa druge strane, zazora i straha od ljubavi kao takve. Vraćajući filozofiju na trgove, a javnost filozofiji, u simpozijumu će učestvovati sociološkinja Eva Illouz, koju je njemački časopis Die Zeit prije nekoliko godina uvrstio među najuticajnije mislioce 21. vijeka, Michail Ryklin, jedan od najpoznatijih i najuticajnijih savremenih ruskih filozofa i intelektualaca, belgijski filozof i profesor prava Laurent de Sutter, i Srećko Horvat, hrvatski filozof i aktivist.
SeaRock odvijaće se 24. i 25. jula i ponuditi ono što je aktuelno i prepoznato kao najbolje u amerikani, alternativnom podžanru rok muzike koji obiluje sentimentalnošću, bogatom slikovitošću i literarnim kvalitetom, i kao takav podstiče na razmišljanje. Intertekstualna prožimanja, autetntičnost i aktuelnost karakteristike su muzičke poezije umjetnika koji će nastupiti na ovogodišnjem SeaRocku. Uz zvijezde ovogodišnjeg festivala koje dolaze iz SAD-a, grupu Lambchop, William Fitzsimmonsa, Chuck Propheta, nastupiće italijanski bend Sacri Cuori, norveški Keine Angst, crnogorski Light under the black mountain i Antonio Sanchez i kurvini sinovi, te hrvatska kantautorka Irena Žilić.
Umjetnička studentska radionica Pisanje grada, pod nazivom Male / privatne istorije Kotora ove godine temelji se na istraživanju istorije prakse, odnosno privatne istorije grada i njegovih stanovnika kroz različite preriode. Radionica će se, pod mentorstvom Franke Perković (ADU Zagreb) i Almira Imširevića (ASU Sarajevo) održati u julu, a u njoj će sudjelovati 15 studenata umjetničkih akademija sa Cetinja i umjetničkih fakulteta iz regiona, koji djeluju u okviru Regionalne mreže akademija (Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Ljubljana, Fakultet dramskih umetnosti, Beograd, Akademija umetnosti, Novi Sad, Akademija scenskih umjetnosti, Sarajevo, Akademija dramskih umjetnosti, Zagreb, i Fakultet za dramski umetnosti, Skopje). Selektovana istorijska građa iz različitih izvora, uz intervjue sa odabranim kotorskim ličnostima, predstavljaće materijal koji će studentima poslužiti za produkciju umjetničkih radova u različitim medijima. Kroz pogled umjetnika, male / privatne istorije grada zadobiće novu simboličku, ali i upotrebnu vrijednost i sačuvati se kao zajedničko, javno dobro i iskustvo.