Aktivnosti Kulturnog centra „Nikola Đurković“ Kotor

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 22. travnja 2020. - 19:40
Autor: 

„JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor  poštuje mjere Vlade Crne Gore i NKT zbog pojave korona virusa tako da  su organizovana dežurstva u svim našim radnim jedinicama. Gradska galerija i Kino „Boka“ nisu otvoreni za posjete građana, ali zaposleni i upravnici ovih organizacionih jedinica rade na pripremi programa koji će se realizovati u narednom periodu. Gradska biblioteka  i čitaonica, shodno preporukama,  kao i sve ostale biblioteke u Crnoj Gori,  zatvorena je za rad sa korisnicima,  a svoje aktivnosti sprovodi preko svoje FB stranice, sopstvenog web site-a i Instagrama Kulturnog centra.  Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava 23. 4.,   čitalačka publika moći će da na ovim društvenim mrežama  piše omiljene  citate i odlomke iz knjiga. Zaposleni u Gradskoj biblioteci rade na reviziji i digitalizaciji bibliotečke građe.

Pauza od redovnih programskih aktivnosti u Pozorištu koristi se za poboljšanje uslova za rad zaposlenih  i za što bolji ugođaj publike, glumaca i izvođenja pozorišnih predstava. Iz sopstvenih izvora, u Velikoj sali tapacirane su stolice, ishoblovan parket i ugrađena je  nova klimatizacija  tako da će  ubuduće ljubiteljima pozorišta biti prijatnije boraviti u njoj, bez obzira na godišnja doba. Postavljeno je i ugrađeno novo, profesionalano ozvučenje koje je mnogo boljih performansi i kvaliteta zvuka u odnosu na prethodno.

Podsjećamo da je sala ranije bila vrlo neuslovna zbog nedostatka adekvatnog  izolacionog sistema.  I bina je je potpuno sređena, kitovana i ofarbana, tako da je razlika u nekadašnjem i sadašnjem stanju više nego očigledna. Garderobe za glumce su u fazi renoviranja, u vidu lakiranja parketa, krečenja, postavljanja novih ogledala. Kako jedni radovi obično povuku i druge, zamjenili smo vodovodnu i kanalizacionu mrežu, sanitarije i keramiku. U saradnji sa Direkcijom za uređenjem i izgradnju Kotora,  završeni su radovi na kompletnom renoviranju toaleta u garderobama i  toaleta za publiku. Staklenu  galeriju opremili smo novim ozvučenjem, tako da će se  ovaj prostor  Kulturnog centra, pored organizovanja izložbi, moći koristiti i za druge aktivnosti kao što su  promocije knjiga,  predavanja i slično. Do kraja sedmice i Gradska galerija će biti opremljena novim audio uređajima. Sa Ministarstvom kulture potpisani su ugovori o finansiranju projekata u okviru programa za očuvanje kulturnih dobara. Riječ je o Tradicionalnoj manifestaciji „Bokeljska noć“ i izložbi „Stare i rijetke knjige iz riznice Srpske pravoslavne crkve u Kotoru.“ U toku je Konkurs za najbolji dramski tekst, a uskoro će biti objavljeni Konkursi za dječije stvaralaštvo. Lutkarska predstava TRE SORELLE, rađena u našoj produkciji, koja je prošle godine učestvovala na Lutvid festivalu u Bjeljini,   moći će se odgledati on line na našim društvenim mrežama i na web site-u kckotor.me. O terminu ćemo javnost blagovremeno obavijestiti.Uveliko se radi  na kreiranju programa za ljetnju sezonu koji će se početi realizovati odmah po prestanku epidemije korona virusa“ – poručuju iz Kulturnog centra.