Autorska večer Dragane Kršenković Brković održana u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 24. travnja 2019. - 7:46
Autor: 

Povodom Međunarodnog dana knjige OJU "Muzeji" Kotor i Hrvatsko građansko društvo Crne Gore organiziralo je sinoć autorsku večer Dragane Kršenković Brković u Galeriji solidarnosti u Kotoru.

Na početku večeri nazočne je pozdravila profesorica Marina Dulović, koja je predstavila biografiju autorice. Dragana Kršenković Brković autorica je romana Atelanska igra i Izgubljeni pečat, zbirki pripovijedaka Vatra u Aleksandriji i Gospodarska palata, zbirke jednočinki Iza nevidljivog zida, monografije Poetika prolaznosti: Organizacija vremena u „Ranim jadima“ Danila Kiša, kao i knjiga za djecu – Tajna plavog kristala, Duh Manitog jezera, Muzičar s cilindrom i cvijetom na reveru, Modra planina i Tajna jedne Tajne. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti, katedra za dramaturgiju, Univerziteta umjetnosti u Beogradu, i na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu, Nauka o književnosti, Univerziteta Crne Gore. Bila je gostujuća književnica i stipendistkinja Hubert H. Humphrey Programa, OeAD, The Austrian Federal Chancellery & KulturKontak Austria, Nemzeti Kulturalis Alap (The National Cultural Fund of Hungary), Apexart-a, Art Omi, The Whiting Foundation i UNESCO-a u Njujorku, državi Njujork, Washington DC, Kaliforniji, Beču, Gracu, Pečuju, Bolonji, Bratislavi i na Rodosu.

Razgovor s književnicom vodio je književni kritičar Vlatko Simunović. Na samom početku razgovora osvrnuo se na autoricinu zbirku pripovijedaka "Gospodarska palata", koja je objavljena 2004. godine, ali kako autorica kaže, priče su nastajale čitav niz godina. "Priče su različite, smještene u različitim vremenima. Kad je tek izašla knjiga shvatila sam da te priče povezuje jedan motiv - nasilje. To me nekako trglo i bacilo neki moj novi pogled na knjigu. Još jedan motiv je takođe ugrađen u svaku od tih priča - to je priča o ljubavi. U svom tom razmišljanju shvatila sam da je knjiga nastala kao jedno moje lično preispitivanje svega onoga sto se dešavalo tokom decenija, '90-ih godina; jedan moj lični pokusaj shvatanja što je u osnovi tih priča", kazala je književnica.

Dragana Kršenković Brković, koja je počela stvarati tijekom '90-ih godina, kazala je da je davno shvatila da joj je u pisanju najvažnije bilo shvatiti smisao svog trajanja. Vlatko Simunović je istakao da zbirka priča "Vatra u Aleksandriji" i romani "Atelanska igra" i "Izgubljeni pecat" djeluju kao da su jedna cjelina, trilogija, a književnica je kazala da postoje nekoliko pitanja koja su zajednička svima nama, bez obzira na vrijeme u kome živimo, rase, pol - to je pitanje smrti i našeg odlaska, prolaznosti, pitanje vremena, kako se sa time nosimo. "Ova trilogija jeste na tom putu; iz priče u priču - opisivanje različitih oblika u kojima se ljudi nose sa tim vremenom i prolaznošću, nose sa tim načinom definisanja trenutka i odlaska i svog trajanja. Zato su sve te priče potpuno različite. One su smještene u potpuno različite prostore, svaka ima svoj autentičan glas, potpuno drugačiji žanr", kazala je književnica.

Nakon promocije bio je održan prigodan koktel.