Boka naša nasušna - program s kojim se zaokružuju ovogodišnji Don Brankovi dani muzike

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 13. kolovoza 2018. - 8:19
Autor: 

Ovogodišnji program Don Brankovih dana muzike, kao i program KotorArta u cjelini završava se u danas na kotorskoj Pjaci od Kina, s početkom u 21h. Koncept zatvaranja je u znaku ekologije, teme koja je bila dio programa Festivala. Pod vodstvom perkusioniste Darka Karlečika nastupit će mladi volonteri iz NVO Naša akcija, kao i članovi organizacionog tima KotorArt Don Brankovih dana muzike koji će umijeće sviranja udaraljki učiti i predstaviti na instrumentima napravljenim od otpada koji su sakupili 4. 8.,  na akciji čišćenja peraškog priobalja.

„ U cijelom procesu pomoći će naša sugrađanka, Ana Nives Radović, slikarka i ekonomistkinja koja će se publici predstaviti performanosom i izložbom radova  od 105 slika, malih ulja na platnu i instalacija. Prvo će biti urađena  jedna, a zatim i druga poruka mozaičkom raspodjelom slika. Takođe, učenici kotorske Gimnazije će od recikliranih materijala napraviti umjetničke instalacije i predstaviti ih na mini-izložbi. Na taj način, napravljenom umjetničkom reciklažom tim DBDM doprinosi edukaciji lokalne zajednice i šalje snažnu poruku, ali i podiže nivo svijesti o zaštiti prirodne sredine i očuvanju Boke“.

Tema ekologije, održivog razvoja i očuvanja životne sredine provlači s tijekom programa u cjelini 17. KotorArt Don Brankovih dana muzike. Prvi put, na samom početku Festivala, 13. 7.,  izvele su se dvije porudžbine Festivala – kompozicija Pasija po Steli, Ramba Amadeusa i autorski film, redatelja Dušana Vulekovića. Potom, koncertima u programskom segmentu ClimateKeys, na kotorskoj Pjaci od Kina i predavanjima stručnjaka s Instituta za biologiju mora iz Kotora, posjetiteljima su se približili problemi s kojima se susrećemo u oblasti ekologije. Ovaj niz programa završava se ceremonijom zatvaranja Festivala, performansom koji nije samo osvrt na date probleme, već pokušaj rješavanja tih problema na način svojstven umjetnicima.