Bokeška moda XIX. i XX. stoljeća prezentirana javnosti

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 20. svibnja 2015. - 10:24
Autor: 

U okviru manifestacije „Noć muzeja“, sinoć je u Muzeju grada Perasta otvorena izložba "Ornamentika u bokeškoj modi XIX. i XX. vijeka". Postavku čine odjevni predmeti, šeširi, suncobrani, rukavice, odjeća za bebe, tkani od pamuka i lana, a ukrašavani čipkom s ornamentalnim motivima i svilenim koncima. Predmete je prikupio i sačuvao Zoran Radimir iz Dobrote, a autorice izložbe su etnografkinje Muzeja, Ana Popović i Danijela Đukić.

Na početku večeri nazočne je pozdravio direktor OJU Muzeji Kotor Andro Radulović, iskazavši zadovoljstvo što ima priliku pokazati dio obiteljske etno zbirke Zorana Radimira, koju je sačuvao za buduće generacije.

Radimir je svoju zbirku otvorio  po prvi puta prije sedam godina u Pomorskom muzeju, a zbog brojnosti i raznolikosti predmeta koje posjeduje volio bi da Kotor konačno dobije etnografski muzej, gdje bi se na prigodan način predmeti sačuvali od propadanja i zaborava. "Obećano mi je da će se pronaći neki prostor i da će zbirka dobiti trajnu postavku, ali izgleda da naš grad još uvijek nema dovoljno senzibiliteta za nešto takvo. Moja je želja da se to sve što prije završi, pa makar i privremeno negdje da se izloži. Danas, svako malo mjesto u okruženju ima svoju etnografsku zbirku, pa mi je neshvatljivo da Kotor to još nema... Kad god sam u prilici da nešto javno govorim o etno zbirci, uvijek ističem da je potrebno da naše svako mjesto ima što veći broj atraktivnih punktova za turiste. Zato smatram da bi ovakve etno zbirke, u svakom pa i najmanjem mjestu, obogatile njihovu turističku ponudu".

"Ornamentika u bokeškoj modi XIX. i XX.vijeka" prikazuje i usmjerava pogled na detalje kroz koje možemo da doživimo drugu stranu ljepote i umijeća ukrašavanja građanskog odijela" navele su autorice ove izložbe.

 

Ovom izložbom se želio naglasiti značaj popisa, dokumentiranja, prezentiranja i potrebe zaštite materijalne kulture iz privatnih etno zbirki, a ujedno oslikava bogatstvo enterijera iza vrata pojedinih bokeških palača.