Bokobran - razgovori o kulturi i umjetnosti Boke kotorske

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 11. kolovoza 2020. - 15:11
Autor: 

Predstavljamo vam knjigu mlade hrvatske povjesničarke umjetnosti Nevenke Šarčević: Bokobran - razgovori o kulturi i umjetnosti Boke kotorske.

Knjiga je nastala na temelju stotinjak razgovora sa znalcima raznih profila u istoimenoj radijskoj emisiji koju je autorica uređivala u Crnoj Gori na radiju hrvatske nacionalne manjine u Tivtu, Radiju Dux.

Knjiga Bokobran, tvrdi urednica knjige Katarina Horvat Levaj, uspješno je "ostvaren pokušaj interpretacije složene bokeljske povijesnoumjetničke baštine i njezina inkorporiranja u hrvatsku povijest umjetnosti."

U stotinjak radijskih emisija o kulturi i umjetnosti Boke kotorske tijekom pet godina, s autoricom knjige Nevenkom Šarčević razgovarali su crnogorski i hrvatski stručnjaci te svećenici Kotorske biskupije i bokeljskih župa.

Dio razgovora objavljen je u knjizi u poglavljima o arheološkim i povijesnim temama bokokotorskog zaljeva te povijesti umjetnosti od srednjega vijeka do danas.

Tu su i intervjui o zaštiti i restauraciji spomenika. Knjiga je bogato ilustrirana fotografijama Paola Mofardina.

Kultura i umjetnost ovog zaljeva na granici istočnog i zapadnog svijeta zrcale različitost utjecaja i zadivljuju slojevitošću baštine.

Otočić Gospe od Škrpjela umjetni je otok, a predaja kaže da su na hridi ribari našli ikonu gospe. Nasipavanjem kamena i potapanjem olupina brodova, nastao je otok na kojemu je danas crkva netaknutog baroknog interijera. Nazivaju je i hrvatskom Sikstinom koju krasi sedamdesetak ulja na platnu bokeljskog slikara Tripa Kokolje.

Boka kotorska i njezina umjetnost su nedjeljivi, i sama je Boka poput umjetničkog djela, tvrdi autorica knjige.

Više doznajte u videozapisu.

Autor: I.D./Zdravka Giacometti/Dobro jutro,Hrvatska/HRT