Bokobran s Nikolom Jakšićem

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 01. veljače 2017. - 19:28
Autor: 

»Ono što se može reći za umjetničko stvaranje na tlu Boke kotorske da je ono u cijelosti, ali zaista u cijelosti, integrirano, rekao bih s umjetničkim zbivanjem na Jadranu uopće i da je sva ta produkcija – jer ona je pretežito sakralna produkcija – povezana s onim što se događalo u katoličkom svijetu«.

Gost je Bokobrana ugledni  stručnjak za umjetnost ranog srednjeg vijeka u Hrvatskoj, profesor emeritus s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, Nikola Jakšić.  U ovoj emisiji govori o svojim istraživanjima i interpretiranju vrijednog ranosrednjovjekovnog sloja bokeljske povijesno-umjetničke baštine kojom se predano bavi. Riječ je o sakralnom zlatarstvu Kotora u razvijenom srednjem vijeku koje je sustavno proučavao i prilikom rada na izložbi »Zagovori svetom Tripunu: blago Kotorske biskupije«, 2009. godine, te o srebrnoj oltarnoj pali u kotorskoj katedrali kojoj je bio posvećen raniji Bokobran i o kojoj je 2013. godine objavio izvorni znanstveni rad u časopisu»Ars adriatica«.

Nikola Jakšić govori i o predromaničkoj klesarskoj radionici – reljefima iz Boke kotorske. Pri proučavanju te umjetnosti, između ostaloga, naglašava važnost sveobuhvatnog poznavanja razvoja povijesti umjetnosti kako na prostoru istočne jadranske obale na kojoj je smještena tako i na zapadnoj s kojom dijeli političko-povijesnu sudbinu i kulturnu pripadnost.

 »U svakom slučaju ono što se može reći za umjetničko stvaranje na tlu Boke kotorske da je ono u cijelosti, ali zaista u cijelosti, integrirano, rekao bih s umjetničkim zbivanjem na Jadranu uopće i da je sva ta produkcija – jer ona je pretežito sakralna produkcija – vezana s onim što se događalo u katoličkom svijetu. To nije nevažno jer Kotor je točka koja se nalazi na samom, rekao bih rubu katoličkog svijeta, ali kroz baštinu koja je sačuvana sagledava se njezina ukupna utopljenost u taj prostor zapadnoeuropske umjetnosti i sve ono što se događa, sav onaj ritam razvitka zapadnoeuropske umjetnosti, ima svoje reflekse na tlu Boke kotorske, a posebno, naravno, u barokno doba o čemu drugi istraživači govore«.

Godine 2015. objavljena je knjiga Nikole Jakšića pod nazivom »Klesarstvo u službi evangelizacije«, koja je izdanje »Književnog kruga Split«, a u kojoj je u devetnaest različitih tekstova predstavio probleme proučavanja predromaničke skulpture na Jadranu kojima se desetljećima predano bavi. Iz te knjige stručnjaci ili drugi zainteresirani čitatelji imaju uvid u sve ono što je bitno za  sagledavanje i razumijevanje razvojnog puta predromaničke skulpture na Jadranu, a posebno u Dalmaciji. Jedno cijelo poglavlje, o kojemu govori i u ovoj emisiji, posvetio je predromaničkoj klesarskoj radionici u južnoj Dalmaciji. Rasprava je to koja se odnosi na reljefe u Dubrovniku i Boki kotorskoj. Ti tekstovi, pisani vrlo jasno, svojom zanimljivom naracijom i gotovo detektivskim utvrđivanjem okolnosti i pojedinosti u kojima se nalazi naša predromanička umjetnička baština, omogućavaju nam uvid u stoljećima minulo vrijeme, čija se cjelovitost može vizualizirati kroz ovakve autentične istraživačke analize i rekonstrukcije.  

Kako ovaj Bokobran ima nastavak, Nikola Jakšić će u sljedećoj emisiji govoriti  o konstrukciji nacionalnog identiteta i njegovoj prisutnosti u znanosti, a također će objasniti termin starohrvatske umjetnosti i motiv pletera koji se veže uz njega.

Emisiju poslušajte u audiozapisu

Audio: 
Bokobran 1.2.2017.