Brojni programi ovogodišnjeg KotorArta ispunit će Kotor umjetnicima i gostima

Time to read
5 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 15. svibnja 2017. - 16:15
Autor: 

IX. Međunarodni festival KotorArt, manifestacija od nacionalnog značaja za kulturu Crne Gore, planiran je za period od 29. lipnja do 14. kolovoza s preko 200 programa, koje će izvesti umjetnici iz više od 20 zemalja širom planete, podijeljeni u pet programskih segmenata.

 

Samo u prošloj godini, u okviru svih segmenata KotorArt-a, predstavilo se više od tisuću umjetnika, priređena su 254 raznolika programa koje je pogledala publika od oko 45 tisuća gledatelja, što ga svrstava u najposjećenije festivale u regiji. Od objedinjavanja kotorskih ljetnjih kulturnih događaja u veliki multidisciplinarni festival KotorArt 2009. godine, programe festivala je vidjelo više od 200.000 gledatelja priređeno je više od 1.000 različitih programa u kojima je sudjelovalo  blizu 10.000 umjetnika iz svih krajeva svijeta.

 

XVI. Međunarodni festival klapa Perast, ove godine je u znaku Priča o moru, programa koji  podsjeća na život Bokelja iz doba jedrenjaka, klapskih pjesama, priča o čuvenim pomorcima Boke, odabrane poezije i tradicionalnih  folklornih plesova. Koncertima Priče o moru, u Herceg Novom 3. lipnja, Budvi 10. lipnja i Tivtu 18. lipnja, najavljuje se veliko finale festivala planirano u Perastu 30. lipnja (ženske klape) i 1. srpnja (muške klape). Čak 10 novih klapskih kompozicija bi trebalo da bude premijerno izvedeno tijekom ove dvije noći. Neka od poznatih klapskih  imena iz Crne Gore -  AlateAssa VoceBellezzeCastel Nuovo kao i dobitnika mnogih nagrada iz okruženja  poput  SkontradureBure  i  Stentorije od ženskih a posebno  Filip Dević, Morbin i Pinguentum  od muških klapa,  najavljuju  izvrsne klapske večeri.

 

XXV. Kotorski festival pozorišta za djecu ove godine obilježava jubilarno izdanje - četvrt stoljeća postojanja. Glavni kazališni progam jubilarnog izdanja festivala, koji će se održati od 1. do 12. srpnja 2017., planiran je da bude najbogatiji do sada. Publika će moći da uživa u 20 raznovrsnih profesionalnih predstava za djecu i mlade. Ovo ljetno rođendansko slavlje zamišljeno je da počne čarobnim plesnim, audio-vizuelnim performansom gostiju iz Barcelone – Roseland Musical, njihovom adaptacijom poznate priče “Putovanje u središte Zemlje” autora Žila Verna. Počev od audiovizualnih plesnih spektakla, mjuzikla, klovnova, lutkarskih, dramskih, inkluzivnih, interaktivnih i neverbalnih predstava do onih koje kombiniraju više tehnika (audio, video animacija i lutkarstvo) predviđeno je ponešto za svačiji ukus i oko.

 

Kao i svake godine, festival je i za 25. izdanje pripremio bogat prateći program, u okviru kog je planirano da djeca i mladi mogu da kroz likovnu, glazbenu, književnu i brojne druge forme izraze svoju kreativnost i s festivalom donesu još jedno šareno i radosno ljeto na kotorske ulice. Edukativni karakter većine programa preporuča Kotorski festival pozorišta za djecu svim roditeljima koji razmišljaju šta je najbolji ljetnji kulturno-umjetnički sadržaj za njihove klince. Očekuje nas mnoštvo zanimljivih programa koji će ovog ljeta da pokrenu talas dječje  kreativnosti u Kotoru – gradu iz bajke!

 

XVI. Don Brankovi dani muzike planirani su da počnu tradicionalno na Dan državnosti, 13. srpnja, i da traju sve do 14. kolovoza, kroz 16 izuzetnih koncerata domaćih i inozemnih umjetnika na različitim lokacijama Kotora i Boke. Festival nastavlja tradiciju njegovanja i promocije suvremenog stvaralaštva u polju glazbe porudžbinama novih djela, te će dva nova djela inspirirana lokalnom tradicijom - Varijacije na temu Bokeljskog kola - čiji autori su šest kompozitora iz regije, i film Dušana Vulekovića inspiriran upravo tradicijom ovog Kola, Mornarice i samog Grada, označiti početak ovog segmenta KotorArta.

Nakon uspješne audicije za članove Festivalskog orkestra KotorArt-a, tijekom zime i proljeća, planirano je da ovaj sastav nastupi s eminentnim dirigenitma i solistima, promovirajući glazbu s različitih strana svijeta. Bogat program Festivala čine i nastupi trojice najvećih violinista s naših prostora, Nemanje Radulovića, Romana Simovića i Stefana Milenkovića u nekoliko koncerata, potom povratak našeg a svjetski poznatog gitariste Miloša Karadaglića na izvođačku scenu u okviru dva programa Miloš Invites u Luštica Bay-u i Kotoru, kao i brojni drugi programi na kojima sudjeluje najširi dijapazon umjetnika, od đaka Muzičke škole, preko vođe dionice Berlinske filharmonije i brojnih renomiranih glazbenika, do Valentine Lisice, najveće svjetske YouTube zvijezde klasične muzike, “nove Marte Argerič” kako je kritika zove. Završnica festivala  je povjerena gitaristima Danijelu Ceroviću i Goranu Krivokapiću čiji bi dupli album posvećen djelima Baha konačno trebao da doživi svoju promociju i u Crnoj Gori. Na off-koncertima publika će imati prilike da čuje izuzetne vokale Amire Medunjanin, Bisere Veletanlić i Gabi Novak, ali i trojicu najboljih džez pijanista ove regije: Bojana Zulfikarpašića, Matiju Dedića i Vasila Hadžimanova

 

VI. KotorAPSS planiran je u Kotoru od 15. do 22. srpnja. Tijekom pet godina postojanja, KotorAPSS se profilirao kao platforma za promišljanje o arhitekturi i centar neformalne edukacije u ovom dijelu Europe pozicionirajući Crnu Goru na arhitektonskoj mapi Europe i svijeta. Tijekom prethodnih godina, fokus rada ljetnje škole arhitekture KotorAPSS bio je RE-USE – ponovno korišćenje zapuštenih objekata jugo-moderne, industrijskih zona i gradskih prostora, a na proteklim radionicama i simpozijumima, KotorAPSS je ugostio oko 60 predavača i među njima najistaknutija imena na svjetskoj arhitektonskoj sceni. Urađen je niz istraživačkih projekata, dok su na radionicama sudjelovali studenti iz preko 15 zemalja. Kao segment festivala posvećen arhitekturi, KotorAPSS je postao značajan činilac razvoja i potpore lokalnoj zajednici i gradu uopće.

U 2017. godini, APSS se odnosi kritički prema permanentnom u arhitekturi i ispituje njegov značaj, otvarajući novo poglavlje i tematsku cjelinu Privremenog u arhitekturi. Tema je postavljena kao eksperiment za testiranje novih stavova i ideja, a strukture koje će biti njihov rezultat bi trebalo da podstaknu inovativne koncepte, testiraju nove scenarije i drugačiji pristup korišćenju javnog prostora. Cilj je da se inicira interakcija i provjeri moguće novo lice javnog prostora, kao kritički osvrt na njegovu decenijsku degradaciju. U prvoj godini Privremenog u arhitekturi, planirano je da jednotjednu radionicu vodi hrvatsko-austrijski tim Numen/For Use. Oni bi s grupom studenata i mladih profesionalaca kreirali i realizirali temu: PRIVREMENO u vidu instalacije u Starom Gradu. Prijave za KotorAPSS su bile otvorene za sve mlade profesionalce i studente arhitekture, dizajna i umjetnosti, a pristigle su prijave iz više od trideset zemalja s  četiri kontinenta, što ovogodišnji KotorAPSS etablira u jedan od najznačajnijih arhitektonskih programa u ovom dijelu Europe.

 

VII. Pjaca od filozofa, koju su do sada posjetili neki od vodećih filozofa današnjice poput Antonia Negrija, Đorđa Agambena, Mihaila Riklina, Đanija Vatima i drugih, planira se od 24. do 26. srpnja. Krovna tema je „Piratska utopija“, nazvana tako po najnovijoj knjizi Brusa Sterlinga, jednog od najpoznatijih pisaca znanstvene fantastike danas, koji će biti i glavni ovogodišnji gost. Nedavno je objavio knjigu „Piratska utopija“ o kratkom periodu kada je pjesnik i „duhovni otac“ fašizma D’Anuncio vladao Rijekom. U to doba Rijeka je postala prava pravcata „piratska utopija“ u kojoj su živjeli i stvarali ne samo fašisti, već i nadrealisti, špijuni, zločinci i utopisti. Ova tema na neki način predstavlja suvremeni odgovor na pitanje Defoa - što će se dogoditi kada pojedinci koji ne žele da pripadaju ni jednom sistemu ustanove vlastiti sistem, van zakona i van ideologije trenutnog vladajućeg sistema.

Postoje i mnoge zanimljive priče o kotorskim i o ulcinjskim piratima o kojima će, uz Sterlinga kao glavnog gosta, između ostalih razgovarati Andrej Nikolaidis, kao i sam urednik Pjace od filozofa, Srećko Horvat.

 

Međunarodni festival KotorArt, kao festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, najveći i najposjećeniji festival u Crnoj Gori, stvara benefite za razvoj kulturnog turizma Kotora, promociju grada u inozemstvu i značajan doprinos međunarodnom imidžu Kotora kao neizbježne destinacije s bogatom kulturnom ponudom. Također je i pozitivan primjer uspješnog poslovnog modela među kulturnim institucijama i festivalima u Crnoj Gori, u kojem se više od 80% sredstava ulaže u programske troškove. Festival se tradicionalno odvija pod pokroviteljstvom Općine Kotor, Ministarstva kulture i UNESCO-a, uz suradnju s brojnim lokalnim i nacionalnim partnerima, kao i uz potporu značajnih sponzora poput Luštica Bay-a, Coca Cola-e, Luke Kotor, Prve banke Crne Gore, Sava osiguranja, Crnogorske komercijalne banke. Zbog toga je i pozitivan primjer diverzifikacije sredstava, jer pored podrške Ministarstva i Općine Kotor, uspjeva da trećinu sredstava osigura od komercijalnih sponzora i vlastitih sredstava.