Čuveni violončelist Miša Majski na KotorArt Don Brankovim danima muzike

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 21. lipnja 2021. - 9:54
Autor: 

KotorArt Don Brankovi dani muzike organiziraju dva koncerta izuzetnih umjetnika predvođenim čuvenim violončelistom Mišom Majskim, u okviru jubilarnog XX. izdanja festivala.

Koncerti pod nazivom „Miša Majski i solisti Verbije festivala” (Švicarska), bit će organizirani u srijedu, 11. 8. u Porto Montenegru, kao i u četvrtak, 12. 8. u crkvi Sv. Duha u Kotoru, s različitim repertoarima. Na koncertu nastupaju: violinisti Mark Bučkov i Saša Majski, violistica Blajt Teh Engstrom, violončelist Miša Majski i pijanistica Lili Majski.

Koncerti se organiziraju uz podršku Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Henley & Partners,  i Sotheby's.

Planirani program za 11. 8. sadrži djela Šumana, Albeniza, Granadosa, i Mendelsona dok će se na koncertu 12. 8. čuti djela Šuberta i Bramsa.

„KotorArt Don Brankovi dani muzike svojim umjetničkim sadržajem, visoko kvalitetnom produkcijom programa i izuzetnom profesionalnošću uspjevaju da Crnu Goru afirmišu kao destinaciju za vrhunske umjetničke programe i to već dugi niz godina, prepoznaju prijatelji Festivala. Ove godine, uz već tradicionalne partnere festivala, poput Porto Montenegra, lista sponzora, posebno za ovaj koncert, proširena je i svjetskim brendovima i kompanijama poput Henley & Partners i Sotheby’s - a i mi im se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo i želimo dobrodošlicu u grupu istaknutih prijatelja i partnera Festivala. Uprkos pandemiji, jubilarni Festival ćemo proslaviti uz svjetska umjetnička imena, na radost svih“iskakli su iz PR službe Festivala.

Miša Majski, violončelist i umjetnik svjetskog renomea, redovni je gost najvećih međunarodnih festivala. Surađivao je sa svim vodećim dirigentima današnjice, solistima, a ekskluzivni je i umjetnik izdavačke kuće Dojče Gramofon. Ostvario je više od 35 albuma, a čuvena Svita br. 1 kompozitora Johan Sebastijan Baha u njegovom izvođenju na Jutjubu je doživjela više od 45 milijuna pregleda. Tijekom svoje bogate karijere dobio je brojne nagrade i priznanja. Mark Bučkov, violinist, kao jedinstveni umjetnik nove generacije, izgradio je međunarodnu karijeru nastupajući s vodećim orkestrima i dirigentima širom Europe. Počeo je svirati violinu s pet godina učeći od svog djede. Trenutno radi kao profesor na Kraljevskom konzervatoriju u Liježu i Međunarodnoj glazbenoj akademiji u Lihtenštajnu. Saša Majski, violinist, počeo je svirati s 3 godine. Od najranijeg uzrasta imao je privilegiju učiti od nekih od najboljih violinista današnjice. Nastupa u najprestižnijim koncertnim dvoranama, a također često nastupa i s ocem, Mišom Majskim u komornim sastavima. Blajt The Engstrom, violinistica i violistica, pasionirani je komorni glazbenik. Pomogla je stvaranje Komornog orkestra Festivala u Verbijeu gdje je sada vođa dionica viole. Lili Majski, pijanistica i ekskluzivna umjetnica kompanije Stenvej, počela je svirati klavir s četiri godine učeći od eminentnih pijanista današnjice kao učenica najstarije škole za glazbene talente u Velikoj Britaniji – Persl u Londonu. Koncerte održava širom Europe, na Dalekom istoku, u Sjevernoj i Južnoj Americi. Ponosna je vlasnica posljednjeg instrumenta legendarnog pijaniste Artura Benedetija Mikelanđelija.

Dodatne informacije mogu se naći na portalu www.kotorart.me, kao i na društvenim mrežama Festivala, Facebook-u i Instagram-u.

U danu kada se obilježava Svjetski dan glazbe, Festival postavlja i  izložbu u Podgorici u Perjaničkom domu. Retrospektivna izložba pod nazivom Prvih dvadeset bit će postavljena u Podgorici od 21. 6. do 1. 7. 2021. godine.

Međunarodni festival KotorArt održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Općine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Sotheby’s, Crnogorska komercijalna banka, veleposlanstava Njemačke i Austrije i drugih.