Dani muzike: Publika uživala u koncertu dubrovačkog kvarteta Sorkočević

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 11. veljače 2022. - 11:35
Autor: 

Dubrovački kvartet Sorkočević otvorio je sinoć zimsko izdanje 38. Međunarodnog festivala Dana muzike, koje će trajati do 16. 2. 2022.

Prisutni u Dvorani Park su uživali u izvođenju djela svjetskih i hrvatskih kompozitora, među kojima i u Sorkočevićevoj Simfoniji broj 1, koja je svojevrsna „vizit-karta“ ovog kvarteta.

„Ovaj festival prepoznaje se po vrsnim muzičarima, programu koji iz godine u godinu postaje sve sadržajniji i kvalitetu koji publici pruža već 38 godina. Dani muzike su manifestacija visoke kulture i događaj koji ukusom i stilom odskače od onoga što moderni i prolazni trendovi diktiraju. Uz pandemiju koja je zadesila cijeli svijet i posebne uslove rada i funkcionisanja, mogli smo se uvjeriti koliko ovakvi programi znače za život jedne zajednice“, kazala je potpredsjednica Općine  Herceg Novi Vesna Samardžić, otvarajući zimsko izdanje Dana muzike.

Zahvaljujući se organizatorima, predsjednici Savjeta festivala Mileni Lučić, maestru Borisu Kraljeviću i Muzičkoj školi, Samardžić je poručila: „Herceg Novi je bogat grad. Bogat, zbog onih koji su iz njega potekli, stekli iskustvo i slavu, i odlučili da sebe ulože u njega“.

Posebnu zahvalnost uputila je članovima kvarteta Sorkočević, ističući zadovoljstvo zbog pružene ruke prijateljstva i suradnje između njih i Festivala.

„Želim svima da poželim ugodno veče, a moja poruka neka bude: dopustimo da nas muzika spaja, da kroz nju osjetimo onu lijepu stranu ljudske prirode – onu koja brine i njeguje naše duše“, zaključila je potpredsjednica Općine  Herceg Novi.

Publika je nakon planiranog programa kvartet pozvala na bis, nakon čega se voditelj Slobodan Begić obratio s riječima „hvala vam što ste došli da nas podržite, mi bez publike ne možemo svirati“, a potom su izveli i Rosinijev valcer.

„Publika je bila vrlo iskrena, prepustila se našem muziciranju. To se osjeti. Mogu zaista da kažem da je ovo bio jedan od boljih koncerata u posljednje vrijeme“, kazao je Begić.

Za Nenu Ćorak prvo gostovanje kvarteta u Herceg Novom predstavlja izuzetno zadovoljstvo, a posebno što su naišli na divan prijem publike. Smatra da su i glazbenici i publika sa željom dočekali koncerte uživo poslije skoro dvije godine zatvorenosti zbog pandemije.

„Vaša publika je srdačna, spontana. Drago nam je da smo naišli na dobar prijem“, kazala je Ćorak. Nada se da će suradnja, koja je počela u Herceg Novom na Danima muzike, krenuti i u drugom smjeru i da će hercegnovski umjetnici uskoro gostovati u Dubrovniku.

Kvartet Sorkočević osnovan je 1988. godine i spada u vodeće hrvatske ansamble po broju koncerata tijekom godine. Pored brojnih koncerata u  svojoj zemlji, gostovali su u Crnoj Gori, BiH, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Mađarskoj i Francuskoj. Dobitnici su Nagrade Grada Dubrovnika za 2022. godinu.

Naredni program na Danima muzike je koncert pijanistice  Darje Samofalove, koji će umjesto 12.2., biti održan 13. 2., jer je subota proglašena za Dan žalosti u Herceg Novom. Početak koncerta zakazan je za 19 h, u Muzičkoj školi.