Djeca odlučila: najbolji je Mačor u čizmama

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 13. srpnja 2015. - 9:25
Autor: 

Sinoć se u Kotoru spustila zavjesa još jednog dječjeg Festivala pozorišta za djecu. Dvanaest dana gradom Kotorom vladali su dječji smijeh, igra, ples i pljesak, za koji su se pobrinuli organizatori 23.po redu Festivala.

Kako to uvijek biva na kraju te priče, djeca nagrađuju one najmaštovitije, najsmješnije i najpoučnije predstave.

 

Specijalna nagrada po mišljenju dječjeg žirija ide u ruke glumice Jelene Simić.

Ona je napravljena od slame, igra dvorsku ludu, razgovara s lutkama, prelazi ulicu na pravilan način i krije tajnu dječje ljubavi i nezaboravnog prijateljstva. Ona, kako djeca kažu " jednostavno umije svašta da radi, na bezbroj različitih načina" jer zapravo i jeste, u dubini duše, jedno veliko dijete.

 

TREĆA NAGRADA

U dalekom svijetu, u kojem lutke čuvaju prirodu, za razliku od ljudi, u dalekom svijetu koji postavlja gomilu pitanja, na koja, možda, samo djeca znaju odgovor, odlazi treća nagrada, s nadom da zaboravljena zemlja nikad neće biti zaboravljena.
Treća nagrada za predstavu lutkarskog teatra ,,Merlin“  ,,Zaboravljena zemlja“.

 

DRUGA NAGRADA

Lutke su oživjele i nitko ne može da nas ubijedi da igračke nisu kao ljudi, igrali su i plesali na sceni, zajedno, uz nazočnost publike i svi smo to vidjeli.
Zbog vragolaste i jake scenske igre, druga nagrada, dječjeg žirija, odlazi u Rusiju za predstavu ,,Karmen“ regionalnog lutkarskog pozorišta „Teremok Vologda“.


PRVA NAGRADA

Zbog nezaboravnog putovanja u svijet basne u kojem se radom i upornošću stiže do krune sopstvenih snova i neposredne komunikacije između publike i aktera tog svijeta dječji žiri, na dvadeset i trećem Kotorskom festivalu pozorišta za djecu dodjeljuje prvu nagradu za predstavu Gradskog pozorišta Podgorica ,,Mačor u čizmama“.

 

 

 

ČAROBNJAK IZ OZA

 

Zbog velikog horizonta doživljaja, za sve od sedam do sto sedam godina, zbog nevidljive niti koja glumce povezuje s publikom, kroz muziku, pokret i govor žiri grada Kotora dodjeljuje nagradu predstavi Gradskog pozorišta Podgorica za predstavu ,,Čarobnjak iz oza“

 

SPECIJALNA NAGRADA

 

Za socijalni angažman i doprinos razvoju kazališnog stvaralaštva mladih ASSITEJ Crna Gora dodjeljuje nagradu Dramskoj trupi „Joj, evo ih ovi“ iz Novog Pazara za predstavu "Beton mahala".

 

SPECIJALNA NAGRADA

 

Za suvremeno i scenski inovativno tumačenje poznatih priča za djecu ASSITEJ Crna Gora dodjelje specijalno priznanje predstavi „Ivica i Marica“ u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Crna Gora.