Dobrovoljno davalaštvo krvi-dodjela priznanja

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 16. prosinca 2014. - 9:23
Autor: 

Zavod za transfuziju krvi Crne Gore, Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori i kompanija Adriatic Marinas - Porto Montenegro organiziraju svečanost na kojoj će biti dodijeljena priznanja privrednim subjektima za doprinos u promociji dobrovoljnog davalaštva krvi. Događaj će biti organiziran u četvrtak, 18. prosinca u 12 sati, u prostorijama Yacht kluba u Porto Montenegru (zgrada bivšeg Doma vojske).

 

Prije same svečanosti, istog dana od 9 sati u Yacht klubu bit će organizirana akcija dobrovoljnog davanja krvi.

 

U tijeku je reforma sistema transfuzije krvi, kao najosjetljivijeg segmenta zdravstvenog sistema Crne Gore. Reformski napori su podržani kroz realizaciju EU IPA projekta: „Implementacija evropskog sistema transfuzije krvi u Crnoj Gori“, koji sprovodi kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije za Crnu Goru uz financijsku podršku Delegacije Europske unije u Crnoj Gori. Cilj projekta je uspostavljanje modernog sistema za transfuziju krvi u skladu sa standardima EU, kako bi bezbjedna krv bila dostupna svim ljudima u Crnoj Gori.

 

Dobrovoljno davalaštvo krvi je djelatnost od općeg društvenog značaja i važna pretpostavka obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne krvi. Uzimajući u obzir sadašnji, nezadovoljavajući, nivo davalaštva krvi, kao i nepovoljnu strukturu davalaca krvi (dominacija porodičnih, namjenskih davaoca), potrebno je intenzivirati i planski sprovoditi rad na promociji dobrovoljnog davalaštva krvi na nivou cijele zemlje. U tom smislu, a u okviru EU/IPA projekta „Implementacija Evropskog sistema transfuzije krvi u Crnoj Gori“, pokrenuta je kampanja fokusirana na promociju dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori, koja ima za cilj podizanje svijesti stanovništva o značaju dobrovoljnog davanja krvi, u skladu sa Komunikacionom strategijom za razvoj dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori.

Ostvarivanje tog cilja iziskuje angažman različitih partnera na planu promocije dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori, uključujući i društveno odgovorne kompanije, koje bi svojim sudjelovanjem dale doprinos zdravstvenom prosvjećivanju i jačanju svijesti građana o važnosti obezbjeđenja dovoljnih količina krvi.