Drugi dio festivala Dani muzike u Herceg Novom: Otvara kvartet Sorkočević, zatvaraju učenici Muzičke škole Herceg Novi

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 09. veljače 2022. - 10:16
Autor: 

Nastavak 38. Međunarodnog festivala Dani muzike će od 10. 2. do 16. 2., u Herceg Novom ponuditi četiri koncerta za ljubitelje klasične glazbe. Drugi, zimski dio ove manifestacije počet će koncertom kvarteta Sorkočević iz Dubrovnika u četvrtak, 10. 2., u 19 sati, u Dvorani Park, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Uslijedit će nastup pijanistice Darje Samofalove 12. 2., u Muzičkoj školi, potom na istom mjestu koncert klavirskog dua Vesna Kršić i Snežana Nikolajević 14. 2., a festival će biti zatvoren humanitarnim koncertom nagrađivanih učenika hercegnovske Muzičke škole u Dvorani Park.

„Ovakvi događaji doprinose emotivnoj stabilnosti koja nam je potrebnija nekog ikad. Predložiću da u mislima budemo sa riječima velikog Dostojevskog, koji je rekao da će zaista samo ljepota spasiti čovječanstvo“, kazala je predsjednica Savjeta festivala, profesorica Milena Lučić najavljujući program. Ona  zahvalila učesnicima, sponzorima i medijima na podršci koju Festival ima skoro četiri decenije.

Općina Herceg Novi je tradicionalno pokrovitelj Dana muzike, koje je ove godine podržalo i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore.

„Dani muzike višestruko obogaćuju Herceg Novi – kako kada je u pitanju kulturna ponuda, tako i kroz nova poznanstva sa umjetnicima međunarodne reputacije i jedinstvena iskustva uživanja u vrhunskoj muzici“, istakao je sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu suradnju Općine Herceg Novi, Vasilije Ćuković.

On se osvrnuo na činjenicu da se ove godine prvi put „susreću i međusobno obogaćuju“ Dani muzike i Praznik mimoze, dva velika festivala od izuzetnog značaja, ne samo za grad, već i Crnu Goru i regiju. Izrazio je uvjerenje da će to biti na zadovoljstvo publike, učesnika, organizatora i Herceg Novog.

Zimsko izdanje Dana muzike je presedan, ali i radost za publiku koja je u ovom periodu u Herceg Novom, kazala je Milina Kovačević u ime Javne ustanove kulture „Herceg-fest“,  koja je izvršni producent festivala.

Ona je podsjetila da je prvi dio 38. izdanja festivala održan u srpnju  2021. godine na otvorenim pozornicama na Kanli Kuli i Trgu Mića Pavlovića, a sada su se stvorili uvjeti da koncerti budu organizirani  i u zatvorenim dvoranama Dvorane Park i Muzičke škole. 

Program je predstavio umjetnički direktor festivala, pijanist Boris Kraljević, koji je iskazao zadovoljstvo što festival nakon višegodišnje pauze od 2019. godine ponovno surađuje sa Muzičkom školom u Herceg Novom.

„Čini se da nema ništa logičnije, pa i jednostavnije, nego da festival poput Dana muzike sarađuje sa glavnom institucijom za muzičko obrazovanje u gradu“, rekao je Kraljević ističući da su konstruktivan odnos i komunikacija ponovo uspostavljeni postavljanjem ravnateljice Jovanke Veljović, a potom nastavljeni sa sadašnjom ravnateljicom Nives Nenadović.

Kraljević je najavio da drugi dio 38. Dana muzike otvara renomirani kvartet Sorkočević iz Dubrovnika, koji će se predstaviti sa svojom „vizit kartom“, Simfonijom broj 1 u D duru Luke Sorkočevića, a zatim i odabranim repertoarom iz pera zapadno-europske tradicije i hrvatskih kompozitora.

Voditelj kvarteta Sorkočević, profesor Slobodan Begić istakao je da će sa izrazitim zadovoljstvom doći u Herceg Novi, jer već nekoliko godina s maestrom Kraljevićem dogovara ovaj nastup.

„Koncipirali smo jedan internacionalni program, mada smo se oslonili na hrvatske kompozitore. Imali smo dvije uspješne turneje u Sloveniji i Francuskoj, pa ćemo taj, mogu slobodno da kažem dobro prihvaćen program, izvesti i u Herceg Novom“, najavio je Begić.

Kako smatra Begić, bilo bi dobro da Herceg Novi i Dubrovnik pokrenu suradnju na polju umjetnosti i ozbiljne glazbe, posebno kada je riječ o mladim, nagrađivanim glazbenicima hercegnovske Muzičke škole.

Predstavljanje mladih umjetnika iz Herceg Novog je poseban segment festivala, koji će biti organiziran u suradnji s Javnom ustanovom Škola za osnovno muzičko obrazovanje Herceg Novi. U okviru Programa mladih umjetnika nastupit će nagrađivani učenici Muzičke škole, a koncert je humanitarnog karaktera i sva sredstva bit će usmjerena za kupovinu dijagnostičkog aparata za Bolnicu u Meljinama.

„Izuzetna je čast što je Muzička škola izabrana da zatvori ovaj festival, iz više razloga. Prije svega jer je to potvrda kvaliteta i rada naših profesora i učenika, da mogu da iznesu učešće na jednom takvom festivalu. Sa druge strane, ima i simboliku jer djeca zatvaraju festival. Ona su budućnost i, kao što je Boris bio učenik naše škole, tako će se možda jednog dana neko dijete koje nastupa na ovom koncertu vratiti kao afirmisani umjetnik“, rekla je ravnateljica Muzičke škole, Nives Nenadović.

Profesorica Jovanka Veljović se osvrnula na 2019. godinu, kada je nakon osmogodišnje bespotrebne pauze obnovljena suradnja Muzičke škole i Dana muzike, koja od tada postaje sve uspješnija i čvršća. Kako je kazala, ovaj festival po svom sadržaju i konceptu pruža šansu i mogućnosti, i učenicima i samoj školi kao instituciji.

„Nas spaja jedan te isti svijet i sasvim je prirodno da sarađujemo, nalazimo se i idemo zajedničkim putevima u budućnost“, poručila je Veljović.

U okviru drugog dijela Dana muzike biće upriličen i prateći program - predavanje „Klavirski duo – od doma do podijuma“, koje će održati prof. Vesna Kršić i prof. Snežana Nikolajević 14. 2., u dvorani Muzičke škole.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na blagajni Dvorane Park, svakoga dana od 9 do 12 sati, kao i jedan sat prije koncerta, po cijeni od 2 eura.