Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 08. prosinca 2016. - 10:57
Autor: 

Kultura ljudskih prava još nije zaživjela u Crnoj Gori, iako je dosta učinjeno na ovom polju u dijelu unaprijeđenja zakonodavnog okvira. Tome direktno doprinosi nedovoljno razvijena svijest o ljudskim pravima, načinima njihovog ostvarivanja, oblicima kršenja i mehanizmima zaštite. Pitanje koje nas je nagnalo na traženje drukčijeg, inovativnijeg i svježijeg načina komuniciranja problematike ljudskih prava u našoj sredini bilo je – kako učiniti ova pitanja osjetljivijim, bolnijim i prisutnijim? Upravo provokativan i neposredan, medij filma predstavlja odličan način da uistinu pogledamo u lice žrtvama i dželatima, nepodnošljivim nepravdama i nevjerojatnim herojstvima, slabosti i snazi ljudskog u suvremenom dobu.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj, prvi i jedni takve vrste u Crnoj Gori, ima za cilj da posredstvom filma doprinese podizanju svijesti građana i građanki o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unaprijeđenja, kao i vrijednosnog okvira koji potiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj počinje na Međunarodni dan ljudskih prava (10. prosinac). U proteklih šest izdanja Festivala, koji je pokrenut 2010.godine, u dvoranama Kulturno informativnog centra «Budo Tomović», Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) i Rektorata Univerziteta Crne Gore u Podgorici, kao i Kino «Kulturi» u Kotoru i dvorani Skupštine Općine Berane, prikazana su 74 sjajna filma najrecentnije produkcije koji su pokupili nebrojene nominacije, priznanja i nagrade širom svijeta, a dodatno je jedan film prikazan na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore u okviru tematske panel diskucije. Time je kroz jedan inovativan i osvježavajući umjetnički pristup koncept ljudskih prava privukao najširu publike. Rastući broj posjetilaca (preko 3,500 u 2015.godini) Festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj potvrđuje opravdanost njegovog uspostavljanja, a posebno raduje činjenica da je među njima značajan broj mladih kojima to može biti dodatna inspiracija da se zauzmu za svoja prava.

Vrijednost Festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj je i regionalna komponenta, koja se oslikava kroz kontinuiranu suradnju sa sličnim festivalima u regiji, prije svega sa Pravo Ljudski iz Sarajevo, a kasnije i sa Beldocs-om iz Beograda.

Pored centralne aktivnosti koja se odnosi na projekciju filmova, tijekom Festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj, organiziraju se panel diskusije kojima se aktueliziraju nepopularna pitanja i uvode u javni prostor kao relevantne teme artikulisanih debata.

I u 2016. godini ćemo ponovo predstaviti izvrsnu selekciju naslova čiji je zajednički imenitelj vjera u neotuđivost ljudskog dostojanstva i moć stvaralačkog i odvažnog pojedinca/ke da inicira promjenu. Nastavljamo avanturu kroz koju se gledaoci/teljke izlažu neposrednosti kojom film zahvata u živote ljudi, ma kako daleki i nesusretljivi oni možda bili, ali, također i neposrednosti kojom životi ovih ljudi zahvataju u naš vlastiti, mijenjajući nas i otvarajući za nova iskustva i šireći granice našeg razumijevanja.

Prvi dan, 11.12.2016. godine (nedjelja)

  1. 1.      Kino Boka – 18h00 – Slobodni, režija Tomislav Žaja, Hrvatska, 2016, 73'
  2. 2.      Kino Boka – 19h30 – Kiki, režija Sara Jordeno, Twiggy Pucci Garcon, SAD, Švedska, 2016, 96'

 

 

Drugi dan, 12.12.2016. godine (ponedjeljak)

  1. 3.      Kino Boka – 18h00 – Gle čuda: fantazije povezanog svijeta, režija Werner Herzog, SAD, 2016,98'
  2. 4.      Kino Boka – 20h00 – Oluja, režija Tatiana Huezo, Meksiko, 2016, 105'