Festival gudača od 3.7. do 10.7.

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 03. srpnja 2017. - 9:50
Autor: 

Pod sloganom ,,Muzika sa nama, u nama i oko nas“ od 3.7.  do 10.7., počinje VIII . po redu Festival gudača. Jedinstvena manifestacija,  koja ima međunarodni karakter,  namijenjena je edukaciji mladih glazbenika i njihovoj afirmaciji na putu profesionalnog napretka. Također  Festival ima za cilj unapređenje ukupne kulturne i turističke ponude Boke kotorske kroz prezentiranje kvalitetnih programa i tradicijskih vrijednosti naše zemlje. Festival prate radionice za obuku gudača svih profila, komornu glazbu  i orkestar i odvijaju se tijekom dana u Perastu. Polaznici seminara su mladi glazbenici iz Crne Gore, Srbije, Rusije, Bugarske, Makedonije, Austrije, Ukrajine, Albanije i Litve. Pored radionica planirano je i sedam koncerata  klasične  glazbe, koji će se svake večeri održavati u Muzeju grada Perasta, Galeriji Solidarnosti i crkvi sv. Pavla u Kotoru. Dosadašnji festivali  su bili veoma zapažen,  a brojni ljubitelji klasične glazbe  su  uz mlade umjetnike mogli da osjete atmosferu uzvišenog  intelektualnog doživljaja kako našoj umjetnosti i dolikuje.

Radionice vode istaknuti pedagozi, eminentni glazbenici i i dugogodišnji prijatelji Festivala gudača,  ArkadijWinokurov i GeorgBaich iz Beča, Miša Bereznitski iz Moskve, Aleksandar Latković iz Beograda, LiliaIlieva iz Bugarske i Vujadin Krivokapić sa  Cetinja. Koncertni program počinje nastupom studenata s  Konzervatorija iz Beča. Pod sloganom ,,Pozdrav iz Beča“ nastupit će  Trio koji  čine  Lalita Svete - violina, MaikeClemens - violončelo i IlianaStojanova –klavir. Oni  će se u Muzeju grada Perasta, 4. 7. u 21h, predstaviti publici s djelima  Baha, Paganinija, Popera i Bramsa.

VIII . Festival gudača se odvija pod pokroviteljstvom Općine  Kotor i čini jedan od pratećih segmenata Kotorskog festivala pozorišta za djecu.