Film o posljednjoj bokeškoj ribarki

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 04. rujna 2014. - 11:21
Autor: 

Prije nekoliko dana završeno je snimanje novog dokumentarnog  filma Centra za kulturu Tivat pod intrigantnim naslovom „Plava gajeta i sivi beton“ po scenariju i režiji Vladimira Perovića. Film će biti finaliziran početkom iduće godine kada se očekuje njegova premijera.

Ovo je već četvrta uspješna suradnja Centra i ovog redatelja. Prvi je bio „Ribar Đorđe razgoni mrak, uslijedio je „Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota“, pa prije par godina „Život je“. Svi filmovi uspješno su predstavljali Crnu Goru na brojnim međunarodnim festivalima, i svi su više puta dobijali nagrade.

Ovaj najnoviji, „Plava gajeta i sivi beton“, prati posljednju bokešku ribarku, Vjeru Raičković, iz Krtola kod Tivta. Kroz njena razmišljanja i njenu svakodnevnu borbu da iz dubina mora nešto izvuče, prelama se i sudbina čitavog neindustrijskog ribarstva, posebno onog tradicionalnog, u eri u kojoj su jahte, gliseri, skuteri, kruzeri... zauzeli sav prostor, a sivi beton okovao obale, i zatvorio nekadašnje poste, mjesta gdje je ribe uvijek bilo i gdje se uvijek sigurno lovila. Zastrašujući su podaci o razlici između ulova ribe u Tivtu i Boki nekad i sad.

Ipak, ova žena nevjerojatne snage, vedrine i upornosti, radna i vrijedna za tri čovjeka, nastavlja svoju misiju. Danonoćno, tijekom čitave godine: štap, vrša, parangal, popunica, barakuda, potegača... Iz divne, poetične barke, plave gajete, stare preko sto godina. U „najljepšem fjordu na svijetu“, kako kaže redatelj, i sam zaljubljen u Boku, jednako kao i ribarka.