Film Stevana Lutovca na Free Independent Film Weekend festivalu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 10. veljače 2022. - 10:33
Autor: 

Film crnogorskog višemedijskog umjetnika dr. um. Stevana Lutovca bit će premijerno prikazan  publici na Free Independent Film Weekend festivalu, u okviru programa 2nd Free Independent Fright Night, koji će se održati 12.2. i 13. 2.2022. godine.

Free Independent Film Weekend  je filmski festival iz Njemačke (Štutgart) koji se sastoji od 4 različita festivala, na kojem nezavisni filmski umjetnici predstavljaju svoje projekte. Crnogorski film Vremevidac / Seer of time, bit će  prikazan na  2nd Free Independent Fright Night,  na  kojem će, također, biti prikazano 35 filmova iz čitavog svijeta, koje je izabrao glumac i redatelj Thomas Goerch sa svojim timom. U okviru ovog programa prikazivani će biti  horor i paranormalni filmovi. Zbog situacije s pandemijom COVID-19, ovaj festival će se održati online, a publika diljem svijeta moći će besplatno da prati svih 35 filmova festivala. Na Facebook stranici festivala bit će postavljeni linkovi za strimovanje filmova.

O filmskom projektu VREMEVIDAC (SEER OF TIME)

Vremevidac je monoautorski, nezavisni igrani film, nastao kao doktorski umjetnički projekat Stevana Lutovca. Ovaj umjetnički projekat sastoji se iz četiri filma i bavi se istraživanjem fenomena vremena i fenomena fantazije u umjetnosti. Žanrovski, Vremevidac predstavlja polistilističko jedinstvo naučne fantastike, komedije/parodije, horora i fantazije. Film je sniman na teritoriji Crne Gore: Cetinje, Skadrasko jezero, Lovćen, Tivat, Kotor, Budva. Glavne uloge tumače: Đuro Paović, Dragan Vujović Ćila i mlada Tivćanka Jelena Zec, dok ostale uloge tumače Milan Klikovac Kliff , Slavica Milošević, Katarina Orlandić, Filip Đurković, Alen Redžepović i Stevan Lutovac. Za režiju, scenario, montažu, dizajn zvuka i muziku, zadužen je bio autor ovog multimedijalnog djela, dr. Stevan Lutovac.Vremevidac je, do sada, prikazan na regionalnoj premijeri u Beogradu ( Mikser festival i doktorska izložba) i Tivtu u Muzeju i galeriji Tivat  (izložba Vremevidac: vrijeme-prostor, snovi) , gdje je u sklopu njegovog multimedijalnog prikazivanja izveden scenski performans (sa jednim od glavnih aktera u filmu -Draganom Vujovićem Ćilom, koji se na  sceni pojavio u kostimu čarobnjaka) čija je funkcija bila proširivanje filmske informacije, kao i brisanje strogih granica između fizičkog  i virtuelnog- fiktivnog  svijeta. Film je skoro prikazan i u Kaliforniji na Wasteland film festivalu“.