Filomena Marturano sutra u Tivtu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 26. srpnja 2016. - 10:33
Autor: 

U organizaciji Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta Podgorica, 27. srpnja, na sceni Atrija Buća bit će odigrana kazališna predstava „Filomena Marturano“, s početkom u 21 sat i 30 minuta, a  po tekstu Eduarda de Filippea i  režiji Jagoša Markovića.

„Komična melodrama „Filomena Marturano“ italijanskog glumca, reditelja i pisca Eduarda de Filippea iz današnje perspektive lagana je vodviljska priča o braku i ljubavi. Ipak, dramska priča o bivšoj prostitutki, koja lukavstvom namami svog dugogodišnjeg uglednog ljubavnika i zaštitnika u brak, da bi svojim zatajenim vanbračnim sinovima obezbijedila njegovo prezime i građanski ugled, u okružju postfašističke, patrijahalnim i katoličkim normama opterećene Italije (komad je napisan 1946. godine), nosila je i ozbiljnija značenja. Komad je tada otvarao društveno relevantna pitanja o potrebi ženske emancipacije, jednakog tretiranja bračne i vanbračne djece, te osim melodramatske ljubavne i porodične priče, predstavljao i realističan konflikt između represivne države oličene u zakonima, i prava „malog čovjeka“, žrtve različitih socijalnih bijeda, da se bori za individualnu pravdu“.

Igraju: Anita Mančić, Branimir Bane Popović, Jelisaveta Seka Sablić, Božidar Stošić, Momčilo Otašević, Emir Ćatović, Božidar Zuber, Kristina Stevović, Simo Trebješanin, Andrea Mugoša.