Fond za Zapadni Balkan podržao projekt KotorArt - a

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 15. travnja 2022. - 9:52
Autor: 

Uz podršku Fonda za Zapadni Balkan, Međunarodni festival KotorArt, u partnerstvu s NGO Mostovi iz Trebinja i Udruženjem Almašani iz Novog Sada, realizira značajan regionalni projekt „Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad“.

„Fond za Zapadni Balkan (Western Balkans Fund, WBF), jedinstvena je inicijativa nastala od strane Ministarstava spoljnih poslova šest regionalnih zemalja – WB6, koja ima misiju jačanja intenzivnije saradnje između zemalja Zapadnog Balkana u cilju njihove integracije u Evropsku Uniju. Na nedavnom pozivu WBF prijavljeno je preko 250 projekata, a odabrano svega 30, i to 5 projekata iz Crne Gore. Na nedavnoj ceremoniji u Tirani, nagrada za dodijeljen grant WBF uručena je Ratimiru Martinoviću, predsjedniku Fondacije Don Branko Sbutega, od strane Aleksisa Hupina, šef misije delegacije Evropske Unije u Albaniji. Realizacijom projekta Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad Međunarodni festival KotorArt nastavlja uspješnu praksu društveno odgovornog poslovanja i preplitanja umjetnosti sa važnim društvenim temama, čime kontinuirano doprinosi javnom interesu i razvoju kulturnih vrijednosti crnogorskog društva.  Kroz istraživanje i analizu mogućnosti i izazova u velikoj mjeri zaboravljene i zanemarene austrougarske baštine u Bokokotorskom zalivu, Trebinju i Novom Sadu, projekat Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad u prvi plan stavlja važnost zaštite, valorizacije i održive upotrebe kulturnog naslijeđa, ističe njegove potencijale u pogledu održivog razvoja, ali i intenzivira nivo regionalne kulturne razmjene i saradnje. Aktivnosti projekta u Crnoj Gori biće realizovane kao dio KotorArt festivala, u okviru Pjace od filozofa, na tvrđavama Vrmac, Goražda i Trojica, a podrazumijevaju javne konferencije, koncerte i filmsku projekciju. Radujemo se što će publika u partnerskim gradovima imati prilike da pored konferencija i muzičkih programa prisustvuje i vođenim turama austrougarskih tvrđava i gastroheritološkim događajima– izjavili su iz PR službe festivala KotorArt.

Projektne aktivnosti u Crnoj Gori realizirat će Fondacija Don Branko Sbutega u suradnji s Ministarstvom odbrane Crne Gore, Ministarstvom odbrane Austrije i Veleposlanstvom Austrije u Podgorici.

Međunarodni festival KotorArt je ovog ljeta planiran u periodu od 1. 7. do 14. 8., pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Općine Kotor, uz podršku Europske unije, brojnih veleposlanstava  u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.